Rodinný dům MUDr. Stacha

Rodinný dům MUDr. Stacha
Adresa: Šeděnkova, Opava, Česká republika
Projekt:2005
Realizace:2006
Užitná plocha:163 m2
Zastavěná plocha:116 m2
Obestavěný prostor:625 m3


Architektonické řešení rodinného domu

Návrh objemového řešení vychází z jednoduché hmoty dvoupodlažního kvádru na půdorysu čtverce. Z tohoto kvádru vystupuje v 1. NP "linie garáž-sklad". Jihozápadní průčelí je velkoryse proskleno do všech obytných místností.
Výraz domu charakterizují jednoduché kubické hmoty. Asketický, nepřístupný, uzavřený výraz od vstupu ze severovýchodu. Otevření do soukromí atria na jihozápadu. Hlavní dvoupodlažní hmota je v hladké omítce, hmota linie "garáž-sklad" je obložena dřevem a cembonitem. Plot atria je částečné zděný a částečně dřevěný.

Dispoziční řešení
1. NP
V 1. NP je v linii podél jihovýchodní strany umístěna garáž, kuchyně, pracovna a z venkovní strany přístupný sklad. Pracovnu a kuchyni lze propojit přes posuvné stěny s obytným prostorem. Garáž je propojena se zádveřím s malou koupelnou. V zimním období lze zádveří od obytného prostoru oddělit posuvnou stěnou. Obytný prostor a pracovna se přes kamennou terasu otevírají do atria. Z obytného prostoru je přístupna i druhá terasa s venkovním krbem. Z obytné místnosti je přístupné po jednoramenném dřevěném schodišti 2. NP. Dispozice je vyřešena bez potřeby chodby.
2. NP
Dispozice 2. NP je dána umístěním středové nosné stěny a na tuto stěnu kolmo orientovaným schodištěm. Půdorys je tak rozdělen na tři části, bez chodby přístupnými ze schodiště. Prostor v severovýchodní části je využit na koupelnu. Prostor v jihovýchodní části je dále interiérově rozdělen na ložnici a na šatnu-pracovnu pro domácí práce. Prostor v jihozápadní části je v této variantě dále rozdělen lehce demontovatelnými stěnami ze sádrokartonu na dva samostatné menší pokoje. Ložnice je propojena s atriem přes terasu se schodištěm.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc pěkný barák
Vít Blaha
02.11.06 12:22
rutina
Zdenek Fisher
02.11.06 08:32
kostičky
Tomáš Bindr
02.11.06 11:59
kostičky
Pavel Nasadil
02.11.06 02:37
rutina ne ....
Andrej Páleš
04.11.06 04:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.