Nástavba - novostavba obytného podlaží se střešní terasou

novostavba obytného podlaží se střešní terasou

Nástavba - novostavba obytného podlaží se střešní terasou
Adresa: Fráni Šrámka 29, Praha, Česká republika
Realizace:2000
Užitná plocha:265 m2
Náklady:8 000 000 CZK


Bývalý družstevní dům z roku 1968 je doplněn „čepicí“ nastavěného plnohodnotného patra.
Výsledná nástavba obsahuje dva byty, z nichž jeden (prezentovaný na této stránce) je spojen s původním bytem v posledním podlaží a dále vytažen přístupem na terasu zaujímající část střechy.
Příměr s čepicí je asi nejcharakterističtějším popisem architektonického přístupu, neboť stávající krychlový dům působil ve svém okolí, kde stojí povětšinou vyšší a strukturovanější stavby, poněkud neukončeně. Z tohoto důvodu je i vnější členění nástavby odpojené od rytmu domovní fasády a je dále podpořeno proložením sklobetonové římsy, která zároveň ukončila okousaný břizolit obnažené atiky. Výrazná rohová okna a snížení střechy na nárožích pomáhají zjemnit siluetu domu mezi sousedy se šikmými střechami.
Konstrukce nástavby je zděná s dřevěnou plochou střechou s inverzní izolací zatíženou kačírkem, dřevěným roštem terasy a substrátem zatravněných míst. Obvodové stěny jsou obloženy přírodními vláknocementovými deskami na hliníkových roštech. Nároží mají rovněž tesařskou konstrukci a jsou vykonzolované.
Interier úzce souvisí se stavbou a každý celek většinou přijímá i další funkci. Dřevěné vyložení oken má úložné prostory a kryty topení, knihovna na skleněné příčce odděluje ložnici, dřevem obložená „budka „koupelny je podnoží schodiště na terasu, krb ukrývá domovní jádro, přístup na terasu je využit pro horní přisvětlení, sádrokartonový podhled je na vhodných místech prolomený do konstrukce střechy a vybavený nepřímým osvětlením.

Grand Prix 2001 - čestné uznání
Interier roku 2001 - hlavní cena
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od deyl-šesták-architekti s.r.o.