Hala 3A

Hala 3A
Adresa: Messe Frankfurt, Frankfurt nad Mohanem, Německo
Realizace:10.1999 - 8.2001
Náklady:5 000 000 000 CZK


"Chvíli nám trvalo začít uvažovat o struktuře takového měřítka. Když se projekt dokončí, bude to struktura o nejširším rozponu a záro- veň největší krytá plocha bez sloupů v Evropě. Budova těchto rozměrů se musí předvést, musí být inspirativní, i když je zaplněna stovkami rozličných výstavních pavilonů. Dohodli jsme se o na krajích snížené střeše, která vystoupá napříč středem prostoru. Zvlněná struktura (bohatá na detaily), u níž budou jasně srozumitelné tlačené oblouky a tažená střecha. Věříme, že struktura bude inspirující a jakkoliv významné výstavy se uvnitř budou dít, budou odcházet lidé se vzpomínkou na budovu." Nick Grimshaw

Pavilon je součástí mezinárodně renomovaného výstavního areálu ve Frankfurtu nad Mohanem, který leží neobvykle v blízkosti městského centra. Hala otevírá celých svých 160 metrů plně prosklené fasády do veřejného prostranství známého jako "agora" a uzavřela tak jižní stranu tohoto obrovského náměstí. Aby bylo zachováno drama a kouzlo skleněné fasády, překlenuje struktura raději svoji délku než šířku. K vytvoření smysluplného spojení funkce a estetiky konstrukce nízkých oblouků byla zapotřebí úzká spolupráce se statiky (Arup GmbH/Schlaich Berger- mann/BGS/Hahn & Bartenbach).
Struktura podobná pospojovaným kanoím dnem vzhůru je tvořena sítí ocelových trubek, které splňují stejnou úlohu jako obří zvlněná deska. Střecha je z vnějšku obložena hliníkovými panely a zevnitř tlačenými dřevěnými deskami. Jednotlivé plochy se natáčí a opakují, a proto bylo na celou střechu zapotřebí jen šedesát různých druhů panelů.
Celková výstavní plocha obou dvou podlaží přesahuje 40.000 čtverečních metrů. Areál výstaviště má vlastní nadzemní systém pro pěší. Nicholas Grimshaw ho musel začlenit do svého dvoupatrového návrhu a oddělit strukturu spodní a horní haly. Zakomponoval též loggii s výhledem do náměstí. Zde se vám nabízí pocit pohledu z veřejné budovy na živé městské centrum.
Budova byla slavnostně otevřena před automobilovou výstavou German Motor Show 2001.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Nicholas Grimshaw