Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila v Klánovicích

Autor: VYŠEHRAD atelier | Zdeněk Rychtařík, Jiří Smolík
Adresa: Klánovice, Česká republika
Projekt: 2002 Realizace: 2003-05
Užitná plocha: 168 m² Zastavěná plocha: 125 m²
Plocha pozemku: 496 m² Obestavěný prostor: 850 m³

Z hlediska urbanistického řešení jsme se snažili reagovat především na danosti místa, požadavky investora a na místní regulační podmínky z územního plánu.
Pozemek se nachází na východním okraji Klánovic v ulici V olšině a zároveň na samotné hranici města Prahy. Parcela je na rozhraní zastavitelného území a území lesa Vídrholce, v tomto místě tvořeného převážně vzrostlými listnatými stromy. Tato poloha na hranici lesa je výrazným pozitivem stavební parcely i přes její poměrně malou plochu cca 500m². Vjezd a vstup na pozemek je možný ze severovýchodní strany. Pozemek má tvar obdélníku, ve svém delším rozměru východo-západní orientaci.
Z daných podmínek vzniklo pragmatické řešení situovat stavbu při severovýchodním rohu s dodržením požadovaných odstupů a s možností zbudování rampy do garáže ve zvýšeném suterénu.
Hlavní obytný prostor je pak otevřen do jihozápadní části zahrady.

Vjezd a rampa ke garáži je z dilatované betonové desky. Přístupový chodník je z impregnovaných prken na trámcích. Oplocení směrem ke komunikaci je navrženo s drátěnou výplní v kombinaci se stěnami z pohledového betonu.
Zahradní úpravy předpokládají zachování vzrostlých stromů, doplnění keři v zalomení přístupového chodníku a popínavými rostlinami v místě přístřešku pro popelnici. Ostatní plocha pozemku bude zatravněna a citlivě doplněna případnou solitérní výsadbou. Zahradní úpravy nejsou součástí projektu a budou řešeny samostatným návrhem.

Vnitřní členění podlaží vertikálně uskočených o půl patra se významně promítá do objemového členění domu. Dům je vertikálně členěn do pěti výškových úrovní. Vertikální komunikace je zajištěna dvouramenným schodištěm s přístupy do pater z hlavních podest i mezipodest. Suterénní podlaží zaujímají prostory technického zázemí, v další úrovni (zvýšeném suterénu) je garáž s úložnými prostory. Třetí úroveň je v rovině terénu a tvoří ji vstup s příslušným zázemím a hlavní obytné prostory, které jsou propojeny přes terasu dále do zahrady. V další úrovni je ložnice rodičů s koupelnou. Pátá úroveň obsahuje dva dětské pokoje, pracovnu, šatnu a společnou koupelnu.
Jak již bylo zmíněno tvarové řešení ovlivňuje členění podlaží na úrovně. K hmotově bohaté konfiguraci dále přispívá i mírné natočení jižní fasády k západu. Vrstvení objemů je ve vnějším vzhledu navíc podtrženo materiálovým řešením - kombinace vertikálně a horizontálně kladených dřevěných pískovaných palubek a omítaných ploch šedomodré barvy. Použitá okna jsou umístěna v líci fasády, což rovněž podtrhuje kubičnost stavby. Jsou použity hliníkové rámy v přírodní úpravě v kombinaci s bezrámovým zasklením neotvíravých ploch.










Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.10.06
Návštěvnost: 55750 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.