Casa das Canoas

Casa das Canoas
Adresa: Estrada das Canoas 2310, São Conrado, Brazílie
Projekt:1951
Realizace:1953-54


V roce 1953 postavil brazilský architekt Oscar Niemeyer v Canoas, Barra de Tijuca na předměstí Rio de Janeiro překrásný dům pro sebe a svoji rodinu.
Dům stojí na vrcholku hory s výhledem na záliv. Kritici a historici umění ho označují za jeden z nejvýznamnějších příkladů moderní architektury. Po letech pustoty byl dům kompletně zrenovován a brzy bude sloužit Niemeyerově nadaci.
Brazilský architekt, který navrhoval sídlo Mondadori v Segrate nebo koncertní síň v Ravello, propůjčil betonu ve svém návrhu poetiku představující vrchol formální dokonalosti a odhalující silnou organickou jednotu. Jak napsal francouzský kritik Marc Bubois, návrh je opravdovým chvalozpěvem smyslnosti a autentickým dokladem toho, jak tekuté a konkávní formy mohou zjemnit a humanizovat tuhá funkční omezení racionální architektury.
Zakulacené stěny objímají a chrání, ale nerozdělují. Okna rozlehlého obývacího pokoje, který je centrem celého návrhu, rámují bujnou vegetaci kolem domu.
Dům v Canoas má dvě poschodí: spodní část je privátní, zatímco společenský život se odehrává na horním podlaží. Vnitřní bytové zařízení, navržené Niemeyerem a jeho dcerou Anou Marií, dodává domu na pocitu srdečnosti, který je patrný také v originálních zakřivených formách vyskytujících se po celém domě.
Okna ložnice vyčnívají ven, aby mohla nabídnout pohled na subtropickou vegetaci; překvapivá krása přírody obklopující dům, která dokonale zarazí pozorovatele a podmínila také celý konstrukční návrh. Příroda nepůsobí odděleně nebo tak, že by zde byla později uměle dotvořena, ale sama volně vniká do každého koutu v domě, jak například velký kus žuly vrůstající ze zahrady do obývacího pokoje, kde působí jakoby vyrůstal z podlahy.
Vedle bazénu stojí sochy od Neimeyerova přítele Alfredo Ceschiatti, jehož elegantně zakřivená ženská těla se perfektně hodí do kontextu organických betonových forem.
Vztah mezi domem a krajinou se podstatně změní při vstupu do ložnic: zde Niemeyer navrhl místnosti jako útočiště s malými okny odhalujícími jen malou část bujné vegetace rostoucí venku.
Vyduté formy architektonických prvků, téměř všech zhotovených z armovaného betonu, vytvářejí plastickou prostorovost podporovanou harmonickým splynutím vnitřku s vnějškem a zvyšují pocit sounáležitosti s přírodou. Vlnící se střecha podporovaná sloupy také pomáhá zvýraznit tvar domu, zdůrazněný plynulým rytmem prosklené fasády nabízející překrásný výhled na moře.
Niemeyer si přál navrhnout dokonale svobodný dům s jemně vymodelovanými konturami přizpůsobujícími se nepravidelnostem terénu; jen tak mohlo být rostlinám dovoleno prostoupit domem. Jeho dílo bývá nazýváno snivou, fantastickou architekturou tvořenou citem a svobodnými prostory; architekt sám připouští, že objevil zdroj krásy v křivkách přírody.
Všechny složky tvořící dům v Canoas představují triumf sochařského způsobu nazírání na architekturu, ovlivněnou především Le Corbusierem; brazilský architekt dává volnost kreativitě ve všech svých projektech, kde je inspirován křivočarými liniemi obrysu hor své vlasti.
Kritici kladou často důraz na Niemeyerovy konstrukční inovace a velkolepý vizuální účinek jeho děl, ale stejně důležité je připomenout si také hlubokou spiritualitu: zatímco jeho architektura odráží na jedné straně protiklady Brazílie, tak je i schopna komunikovat univerzálním jazykem jakým se v historii dokázalo vyjádřit jen velmi málo dalších architektů.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Oscar Niemeyer