Rodinný dům v Klánovicích

Rodinný dům v Klánovicích
Projekt:2001
Realizace:2002
Užitná plocha:169 m2
Zastavěná plocha:119 m2
Plocha pozemku:845 m2
Obestavěný prostor:854 m3


Rohová parcela o velikosti 845 m² se nachází v centrální části obce Klánovice. Stejně jako většina pozemků v této lokalitě je i tento rovinný a má lesní charakter s převahou borovic. Okolní zástavbu tvoří rodinné domy z 1. poloviny dvacátého století, ale i stavby z nedávné doby.
Dům umísťujeme k severovýchodní hranici, odkud je i vstup a vjezd na pozemek. Všechny obytné prostory se otevírají na jihozápad, kde se formuje hlavní zahradní prostor.
Stavba je tvořena dvěma vzájemně prolnutými hmotami - převýšená je zastřešena pultově a má omítanou šedozelenou fasádu, nižší má plochou střechu a je obložena překližkou s nepravidelným vertikálním členěním. Okna jsou dřevěná s červenou lazurou, velké prosklené plochy v přízemí jsou stíněny posuvnými perforovanými stěnami z překližky. Klempířské prvky jsou z titanzinku a zámečnické výrobky jsou žárově pozinkovány.
Myšlenka průniku hmot se promítá i do vnitřního prostoru. V objemu vyšší hmoty má obytný prostor a jedna ložnice v patře vyšší světlou výšku. Dvě úrovně v patře spojuje krátké schodišťové rameno, které navazuje na hlavní jednoramenné schodiště. V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyní, pokoj hosta, sociální zázemí a z předsíně přístupná garáž. V patře je privátní část domu - ložnice, pracovna, zázemí.
Dům je postaven zděnou technologií s keramickými stropy. Překližková fasáda je řešena jako sendvičová s odvětráním. Pultová střecha má krokve přetažené před fasádu směrem do zahrady a je řešena s provětrávanou vzduchovou mezerou, krytinu tvoří titanzinkový plech. Plochá střecha je provedena s opačným pořadím vrstev a přitížením kačírkem. Zahradní terasa je dřevěná, ošetřená lazurou. Oplocení pozemku je navrženo v kombinaci pozinkovaného pletiva a hladkých betonových bloků.
Součástí zadání od investora byl i projekt interiéru. V obytných prostorech byla použita jako podlahová krytina dubová průmyslová mozaika, v ostatních místnostech marmoleum. Koupelny jsou vymalovány polyuretanovými nátěry.
V projektu byla navržena většina vestavných i solitérních nábytkových prvků.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VYŠEHRAD atelier