Rodinný dům v Černošicích

Rodinný dům v Černošicích
Projekt:2002
Realizace:2003-04
Užitná plocha:246 m2
Zastavěná plocha:162 m2
Plocha pozemku:1460 m2
Obestavěný prostor:1098 m3


Dům se nachází na severozápadním okraji obce Černošice, přechodovém pásmu mezi zástavbou a volnou krajinou. Jádro obce je tvořeno převážně reprezentativními vilami z meziválečného období, doplněné o novější rodinné domy. Dům je umístěn v severní části rovinatého pozemku, s většinou obytných místností orientovaných jižním směrem do zahrady, ve které je také situován altán, spojený s vlastním domem chodníčkem.

Dům je dvoupodlažní nepodsklepený s hlavním komunikačním prostorem situovaným ve střední části domu. Obývací pokoj s kuchyní a pracovnou zaujímá celé přízemí jižní hmoty. Jeho součástí je přímé jednoramenné schodiště vedoucí na galerii spojenou s otevřeným prostorem přes dvě podlaží. Ložnice dětí a pokoj hosta jsou ve 2.podlaží jižní části. V severní hmotě je situováno veškeré zázemí domu, sociální zařízení a ložnice rodičů, jejíž význam je zdůrazněn objemným plochostřechým arkýřem.

Půdorysná stopa domu vychází ze dvou vzájemně natočených přímek, podle níž jsou orientovány objemy stavby a zpevněné plochy. Obě vzájemně pootočené hmoty spojuje transparentní krček. Jeho patro je tvořeno dřevěným roštem, který rovněž umožňuje částečný vizuální kontakt mezi podlažími. Rozčlenění objemu do dvou hmot principielně odpovídá i materiálové řešení. Jižní hmota je obložena červeně mořenými palubkami bez zkosených hran. Severní část domu má silikátovou omítku s nátěrem.
V celém domě jsou použita hliníková okna v kombinaci s bezrámovým zasklením. Ložnicím v patře je předsazená půdorysně zkosená lodžie provedená v pohledovém betonu. Stejný materiál je použit i pro altán v zahradě.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Super
Tom
27.05.07 11:53
NeSuper!
Černošickej
03.01.08 04:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier