Energeticky úsporný dům ve svahu

Energeticky úsporný dům ve svahu
Autor: Adam Lenc
Realizace:2005
Užitná plocha:141 m2
Zastavěná plocha:180 m2
Obestavěný prostor:695 m3


Investorem byl mladý sympatický pár s jasnou představou o bydlení, vlastnící poměrně malý, složitý a přesto vyjímečný pozemek, nacházející se ve vesnici Vidov kousek od Českých Budějovic. Pozemek je tvořen úzkým platem vykousnutým ve vrstevnici prudkého západního zalesněného svahu, kterým o 15 metrů výše prochází málo exponovaná železniční trať. Z vlastního pozemku je dokonalý výhled na českobudějovickou pánev s masivem hory Kleti a Blanského lesa v pozadí. Domy v bezprostředním okolí nesou pečeť předlistopadové venkovské "moderny" s plochými střechami. Přesto nás regulativa územního plánu nutila bohužel již tradičně do domu s šikmou střechou, nikterak nezohledňující kontext místa a okolní zástavby. Opět klasický alibismus zpracovatele nebo objednatele územního plánu, vedoucí k povolení jakékoli hrůzy zastřešené šikmou střechou.
Naše úspěšná argumentace při povolování se opírala o snahu realizace nízkoenergetického domu se zelenou střechou, který by byl do svahu zapuštěn - při dané podlažnosti by nerušil v dálkových pohledech a současně by svým osazením v terénním zářezu chránil jeho obyvatele od případného hluku z provozu železnice. Tyto skutečnosti daly podobě domu jasný rámec.
Jednopodlažní nepodsklepený dům s podélnou osou orientovanou severojižním směrem je osazen v terénním zářezu ve svahu, který plynule přechází v zelenou střechu s extenzivním porostem. Dokonalé dálkové pohledy jsou přeneseny do všech obytných místností interiéru přes prosklení západní stěny. Západní ložnicová stěna se natáčí v segmentech za jihozápadním sluncem a vytváří tak jednotlivým pokojům jakousi intimitu. Hlavní obytný prostor má zvýšenou světlou výšku. Jižní a západní přesahy střech a terasy chrání interiéry před letním přehříváním a současně dovolují příjem tepelných zisků v slunných zimních měsících. Prosklené plochy ložnicové části budou vybavené posuvnými dřevěnými žaluziemi.
Dům je vyzděn z cihel, železobetonový filigránový strop je krytý střešní konstrukcí s obráceným pořadím vrstev, obvodový plášť tvoří buď kontaktní zateplovací systém s tenkovrstvou omítkou, nebo sendvič s tepelnou izolací z minerální vlny a obkladem lakovanými deskami z vodovzdorné překližky. Okna jsou dřevěná, venkovní terasa z modřínových profilovaných prken. Dům je vytápěn teplovodním podlahovým vytápěním, ohřev otopné vody zajišťuje plynový turbokotel. Náklady na vytápění v dlouhé zimě 2005-2006 činily cca. 11.000,- Kč vč. DPH
V jihozápadním parteru je navrženo dvoustupňové jezírko s atributy kořenové čistírny a s možností koupání v hlubší části.
23 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
uznání
Radek Matuštík
19.10.06 11:51
Terasa
david.cigler
29.10.06 06:24
příspěvek
radek.pos
29.10.06 10:43
podobná realizace
Marina
30.10.06 02:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Lenc