Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Administrativní budova RAYFILM

Autor: ATELIER 38 s.r.o. | Tomáš Bindr
Adresa: Otická 109, Opava, Česká republika
Investor: RAYFILM, s.r.o.
Projekt: 2002 Realizace: 2003-04
Užitná plocha: 452 m² Zastavěná plocha: 186 m²
Obestavěný prostor: 2006 m³

Původní stav
Objekt se nachází v nesourodém komplexu budov tvořících ostrov v moři polí mezi Opavou a Oticemi. Stojí téměř ve vrcholu stoupajícího terénu a je dobře viditelný ze všech směrů. Původní dvoupodlažní kancelářská budova s plochou střechou byla před přestavbou v havarijním stavu a byla využívána pouze částečně. Dispozičně se jedná o jednolodní prostor o čtyřech travé. Nosnou konstrukci tvoří železobetonový montovaný skelet v modulu 6 x 6 metrů s podélnými průvlaky a železobetonovými stropními panely, dvouramenným železobetonovým schodištěm s ocelovou nosnou konstrukcí. Objekt byl opatřen dřevěnými okny a opláštěn sendvičovými panely.

Let more light to be here
Forma
Objekt je ukončen nástavbou převýšeného hranolu s pultovou střechou. Vztyčený prostředník, falický symbol podnikatelské potence, je zároveň logickou gradací konfigurace terénu. Hranol je navržen jako jednolitá bezespará hmota z polykarbonátu spojovaného na pero a drážku, který částečně tvoří transparentní stěnu v zasedací místnosti, schodišťovém prostoru a služebním bytě a částečně představuje plášť předsazený před stěnou natřenou žlutou firemní barvou. Do vzniklého meziprostoru je po celém obvodu umístěno osvětlení, v noci se svítící hranol vznáší nad zemí. Předpokládá se instalace reklamních nápisů. Z polykarbonátu je rovněž navrženo zádveří, čímž se materiálově odděluje původní objekt od nově řešených hmot.
Hmota původního objektu je kontaktně zateplena a natřena modrou firemní barvou. Fasáda je členěna v několika hladinách; hlavní strukturu-hladinu - tvoří pravidelný rastr otevíravých oken kopírující rytmus skeletu, druhou hladinu tvoří prosklené „díry" - plochy nové hmoty. Velikost otvorů v původní části vychází z modulace sendvičových panelů.

Obsah
Travé se schodištěm, vertikální i horizontální komunikace s hygienickým zázemím, rozděluje budovu v každém podlaží na dvě části. V prvním a druhém podlaží jsou umístěny kanceláře, v ingotu nástavby je pak zasedací místnost a služební byt.

Literatura
 

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 13.10.06
Návštěvnost: 50446 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pekne schodiste Bombonek 19.10.06 09:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.