Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Městské kulturní centrum, Vic

Autor: Josep Llinàs Carmona
Adresa: Bisbe Torres i Bages, Vic, Barcelona, Španělsko
Realizace: 2006-08 Soutěž: 2005

Projekt je založen na stručnosti a úctě k místu. Pozemek leží na hranici mezi městem Vic a oblastí, kam se v bude teprve rozrůstat. Přechod mezi těmito dvěma částmi tvoří pás přírody a řeka Meder.
Severní stranu města tvoří zahrady a zadní zdi řadových domků. Mezi nimi leží 'Can Serratosa' - sídlo zdejší hudební školy, která se později přesune do nově postavené školy - s postranní cestou umožňující vstup z ulice přímo na pozemek. Tento fakt hrál při navrhování velmi důležitou roli. Na druhou stranu jižní okraj pozemku se nijak neváže na své okolí.
Stavební program tvoří dvě naprosto rozdílné částí: divadlo (víceúčelová hala) a hudební škola. Zatímco divadlo a víceúčelový sál jsou velké prostory nevyžadující denní osvětlení, tak naopak školu tvoří spousta menších místností, které vyžadují přirozené světlo a větrání. Dominantním prvkem u divadla je provaziště (Fly tower), jehož objem vytváří nepřehlédnutelný bod celého komplexu, stejně tak se chová i ve vztahu k městu a okolí.
Proces navrhování je ilustrován na sérii fotografií pracovních modelů. Model 1 ukazuje, že provaziště bylo zpočátku umístěno příliš blízko stávajících budov. Tak jsme v dílčím modelu oddělili provaziště od přilehlých staveb a přišli s ideou vstupního nádvoří napojeného přímo na 'Can Serratosa'. Později bylo provaziště zastřešeno šikmou střechou stejně jako zbytek areálu až nakonec získalo tu správnou výšku (model 4). V dalším průběhu začala střecha určovat podobu stavby a hrát mnohem větší roli než ústřední dvůr. Střecha nakonec zakryla i samotné atrium. Později bylo nádvoří znovu obnoveno, aby usnadnilo organizaci provozu a přívod denního světla do středu budovy.
Následující pravidla jsme si při navrhování vryli do paměti: pohlížet na stavbu jako by byla součástí stávajícího města, jako část rozpuštěná v urbánní struktuře a současně venkovními prostory spojená s přírodní krajinou vytvářenou břehem řeky; použití stejného konstrukčního systému - v podstatě vztah terénu, geometrie a střechy - kvůli zvládnutí tolika naprosto rozdílných způsobů využití, měřítek a dalších bodů ve stavebním programu, na druhou stranu pokusit se zahrnout věž provaziště do komplexu v rámci již použitých pravidel. Důležité bylo také využití uličky 'Can Serratosa' vedoucí do otevřeného prostranství jako páteř situující a poskytující přístup do každé z částí programu - a také využití šikmých střech svažujících se z vrcholu provazišťové věže až po zastřešení učeben a krytou verandu.
Zdroj: El Croquis 128, s. 216-223
Vložil: Petr Šmídek, 14.09.06
Návštěvnost: 56635 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.