Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Nový studiový dům Českého rozhlasu

Autor: A.D.N.S. architekti
Adresa: Římská 13, Praha, Česká republika
Investor: Český rozhlas
Náklady: 407 000 000 CZK Projekt: 1996-99
Realizace: 1/1998-4/2000 Užitná plocha: 11803 m²
Zastavěná plocha: 1340 m²

Novostavba Rozhlasu stojí na místě zbouraného objektu z počátku tohoto století, v přímém sousedství kancelářského domu OC Vinohrady. Současně těsně doléhá i na nesmlouvavou zástavbu sedmdesátých let společnosti STE, v minulosti Transgas. Studiový dům je proto navenek nenásilný k okolí, jeho hlavní strana pouze navazuje na vinohradskou výšku okolních domů, boční odrazivá stěna dnes napomáhá k prosvětlení místností souseda a v budoucnu je na ni možné i přímo navázat zástavbou a dotvořit tak městský blok. Nezanedbatelnou nesnází pozemku je i přímé sousedství vinohradských tunelů Českých drah a metra. Hluk a přenos otřesů dovnitř domu je odstraněn protihlukovými pružinami, které od třetího nadzemního podlaží nadnášejí celý půdorys studiové části stavby. Požadavky na vnitřní uspořádání a rozdílné provozy, které se nemohou křížit a vzájemně ovlivňovat, vedly k dlouhému prověřování a hledání správného půdorysu. Nedostatek plochy průčelí a nutnost zabezpečit dostatek osvětlených kanceláří a nahrávacích a vysílacích místností byl jedním z důvodů pro navržení vnitřního, ze dvou stran proskleného prostoru, který se stal i přes zdánlivou neupotřebitelnost středem stavby. Jediné průčelí do ulice je obloženo skotským pískovcem, obkladem ve velkých rozměrech. Hledání členitosti a povrchu průčelí bylo nesnadné i pro citový vztah k navazujícímu rohovému domu. Budova Rozhlasu na Vinohradské třídě, která navazuje hluboko ve dvoře na novostavbu, je napojena třípodlažní lávkou přímo na místa vysílacích pracovišť. Současný provoz tak předurčil i umístění studiových podlaží. Obtížné bylo i navrhnout jedenáct podlaží domu tak, aby úrovně vystupující nad římsu byly z ulice málo viditelné, proto je výrazný blok kanceláří zasunut do dvora na střechu studií. Kostra domu je železobetonová s požadavkem uchovat co největší plochy betonu v pohledové úpravě a vytvořit tak zřetelný dojem v interiéru stavby. Ostatní povrchy ze dřeva, oceli a skla pouze vnitřkem domu holý beton provázejí a doplňují.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.09.06
Návštěvnost: 38006 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.