Hesperia Tower Hotel

Hesperia Tower Hotel
V pětihvězdičkovém hotelu na okraji Barcelony se nachází 280 luxusních pokojů, 19 apartmánů s vířivkou přímo v ložnici a jedno prezidentské apartmá. Na ploše přes 5.000 m² se zde také nachází kongresové a sportovní centrum. Projekt hotelu s kupolí na střeše pochází od Lorda Richarda Rogerse a dvou katalánských architektů Luis Alonso a Sergi Balaguer. Ve skleněném UFO na střeše provozuje svoji restauraci Santi Santamaria, který jako první katalánský šéfkuchař získal od Michelin Guide pět hvězdiček. Přidružené konferenční centrum vytváří z hotelu multifunkční areál vybučující z barcelonského standardu. Místností pro schůze jsou osvětlovány přirozeným světlem, auditorium pojme více než 500 posluchačů a do velkého sálu o ploše 1614 m² se vejde až 1600 lidí. Díky své snadné dostupnosti se tiskové, obchodní i sportovní centrum Hesperia Tower brzy stane významným orientačním bodem v Barceloně.

Další informace:
- věž je nejvyšší stavbou v L'Hospitalet de Llobregat. V roce 2007 ji však překoná Torres de la Fira od Toyo Ito.
- výšku Hesperia Tower musela odsouhlasit barcelonská letištní správa.
- chybí vnitřní sloupy. Jednotlivé patra jsou vynášeny deseti obřími sloupy vestavěnými do fasády (pět na každé straně)
- otevření hotelu bylo naplánováno už na jaro 2004. Kvůli problémům při zakládání se termín dokončení protáhl o dva roky.
- budova má dvě svislá komunikační jádra (jižní komunikační jádro s podlahami ze skla a oceli a servisní jádro s nákladovými výtahy na severu).
- konferenční centrum s hotelem propojuje pětipodlažní prosklená hala.
- panoramatická restaurace (o průměru 24 metrů a váze 32 tun) byla na střehu hotelu dopravena speciálním jeřábem o celkové nosnosti 800 tun. Stejný jeřáb byl použit už při stavbách Torre Agbar a kostela Sagrada Família.
- venkovní schodiště silně připomíná Lloyd’s Bank v Londýně.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hodně dekadentní
Jan Růžička
07.09.06 11:40
?
Jan Stolek
11.11.06 02:13
hmm
Matyáš Málek
15.04.07 06:39
parada
Suso
23.03.09 12:28
hotel
kinmide sogab'n
03.12.09 02:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Rogers Stirk Harbour + Partners