Hotel Saint-James

Hotel Saint-James
Autor: Jean Nouvel
Spoluautor: Yves Brunier
Adresa: Place Camille Hostein 3, Bouliac, Bordeaux, Francie
Investor:Jean-Marie Amat
Realizace:1987-89
Užitná plocha:4195 m2
Náklady:1 825 000 Euro


Těžko říct, zdali mělo při projektování hotelu na předměstí Bordeaux v Bouliacu největší váhu okolní historické prostředí nebo Nouvelův původ z jihu Francie. Respekt k okolním kontextu je velmi výrazný, avšak jen stěží přiřadíme hotel Saint-James do směru regionalismu v soudobé architektuře. Nouvel si uchoval tvář impresionistického high-techisty i v tomto srdečním prostředí.
Hotel se nachází v těsné blízkosti historického centra vesničky, které dominuje kamenná věž kostela. Hotelové pokoje jsou orientovány k jihu s nádherným výhledem do údolí Garonny. Těsně pod hotelem byla založena vinice a pocit pravé jižní Francie nemá chybu.
Hotel tvoří čtyři třípodlažní budovy. Svou vnější formou upomínají na archetypy v okolí. Patra hotelu se neopakují, nýbrž jsou originální a každý z pokojů tak má specifický charakter. Zařízení pokojů je rurálně prosté a účelné - jsme na vinici.
Nouvel ve svém báječném textu o rozlišení a v jiném textu o Foucaultově rovině poznání poodhaluje pozadí svých ranných staveb. Vrcholem je pařížská Fondation Cartiér, avšak i v Bouliacu se setkáme s membránou na povrchu stavby, která má jiné rozlišení při pohledu z dálky a jiné při blízkém setkání. Nouvelem oblíbené zkorodované pororošty se zde objevily snad poprvé. Z dálky kompaktní budovy jsou zblízka velmi křehké a mají díky použitému obkladu fasády oku příjemný detail.
Původní projekt z let 1987-89 obsahoval hotel s 18 pokoji, rekonstrukci stávající restaurace, vytvoření bistra určeného pro mladší klientelu. Majitel hotelu v roce 1995 oslovil Nouvelův ateliér znovu. Dalšími prvky hotelu se staly venkovní bazén, letní terasa u restaurace a francouzská tradiční hospoda. Nouvel navrhl pro hotelové pokoje i originální židle a stoly. Minimalistická nerezová konstrukce židlí podporuje bílé látkové obláčky a provzdušňuje již tak čerstvěvzdušnou atmosféru celého hotelu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean Nouvel