Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Centrum hudebních studií
Escola de Altos Estudos Musicais

Autor: Ensamble Estudio | Antón García-Abril Ruiz
Adresa: Rúa Salvadas, s/n, Santiago de Compostela, Španělsko | mapa
Web: www.agadic.info/ealtosestudos
Investor: AGADIC Agency Galician cultural industries
Realizace: 2002-04 Užitná plocha: 1700 m²

Centrum hudebních studií v Santiago de Compostela leží na pozemku Vista Algere, což je jedna z nejvýznamnějších zelených oblastí v okolí historického jádra Santiaga. Na pozemku Vista Algere, nazývaného rovněž jako univerzitní park, je umístěna skupina budov, jejíž náplň se váže k akademické a výzkumné činnosti. Je tu možné najít Evropský dům, Centrum pokročilých studií, IDEGA (univerzitní výzkumné centrum) a Centrum pro hudební studia, které je věnováno postgraduálnímu zdokonalování v hudbě a je určeno především muzikantům Galicijského orchestru.
Konečná podoba návrhu má svůj původ v soutěžních podmínkách, kde byl požadován pavilon, jehož program obsahoval řadu tříd pro výuku hudby s přesně určenou volumetrií, výší, obsazením a materiály, v nesymetrické kompozici stojí naproti pavilonu postaveného (Césarem) Portelou zhotoveného ze stejných materiálů a v podobných rozměrech.
Vnímání budovy v různých měřítkách zvýrazňuje různé úrovně pro její pochopení. Z dálky budova sebou udeří o zem. Bez jakýchkoliv souvislostí se přilepí na zelený travnatý koberec, který tvoří povrch celého pozemku, silným a rozhodným způsobem vykrajuje svůj obrys do prostoru zahrady jako kubická skála. Při pohledu ze střední vzdálenosti, zíráme na rozhraní, předtím téměř dokonalý tvar odhaluje svoje nedostatky v jasnějším vymezení; objeví se stopa po lomové čáře, pokřivené okraje a povrchová vibrace světla, hmoty a stínu zachycena do rytmu sedmi části. Přiblížíme se ještě blíž a celkový tvar se úplně rozbije; jednotlivé kusy povyskočí, vyjadřují svojí drsnou materialitu a ohraničují otvory, které udávají stavbě její měřítko, zářezy světla trhající fasádu, která z dálky proměňuje díry ve stín ubírající ve svislých prvcích z hmoty světlo, zatímco dva velké otvory jsou přímým důsledkem velkého vnitřního prostoru.
Žulový obklad fasády je zhotoven z kamenů obrácených ven “opačnou stranou“ a spontánně hledajících přírodní povrch “stereotomie“, který umožňuje žulu snadněji lámat. Konstrukční systém využívá techniky navrtávání kamene, aby ho bylo možné oddělit, užívá také boční strany, ale v souvislosti s přehodnocení práce tvořivého procesu otvoru a uříznutého kamene. Lze tu spatřit hledání konstrukčního výrazu kamene, jak jsme se poučili z historie, když se vrátíme nazpět do Egypta a Říme.
Při pohledu z funkční stránky, byly pro návrh determinující akustické požadavky různých místností. To je jedním z důvodů, proč jsou prostory s většími akustickými nároky ukryty do betonového suterénu, který se přizpůsobuje usazení stavby, zpřístupňuje a usměrňuje svažující se terén. Tyto větší učebny (auditorium, alektroakustika, místností pro bicí nástroje...) jsou schopny pojmout větší počet studentů a případného publika.
Uspořádání horních podlaží se “otáčí“ kolem vnitřních okruhu, jehož velikost a veřejných charakter se postupně směrem vzhůru umenšuje. Nejvyšší podlaží je určeno studovnám a kancelářím pedagogů.
Celkový výraz domu vychází z opozice a duality, která svým měřítkem, zabarvením a materiálem vytváří spletité prostory. Mírné deformace, vrstvené na sebe pro docílení souladu, vyvolává čistotu obou prostorových poměrů a vzbuzuje zájem pro materiál i celkovou prostorovou atmosféru. Zcela mimo kánon, budova chce rozvinout architektonický koncept uvnitř jednoduché kompozice a geometrie, přebírá prostorovou rezonanci z ozvěny svých hranic, takže vnějšek představuje carballeira, což je zahrada, voda a galicijské světlo a vnitřek tvoří kamenné povrchy vysekané z vnějšku (nebo možná zužitkovávají konfrontaci s ním) a utváří prostor. Záměrem projektu bylo vytvořit stavbu, který bude vzhledem na svou kulturní osobitost a specifičnost atmosféry zdůrazňující paměť místa hluboce zakořeněnou do galicijské architektury. Budova působí, jako by tu stála odjakživa.
Ensamble Studio








































Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.06.09
Návštěvnost: 32641 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.