Rodinný dům v Těptíně

Rodinný dům v Těptíně
Adresa: Těptín 468/12, Těptín, Česká republika
Investor:Ing. Radek Lucký
Projekt:07.2002 - 10.2002
Realizace:03.2003 - 06.2004


Dům se nachází na severním okraji Těptína při komunikaci směrem na Kamenici. Tato silnice netrpí silným provozem, určitá negativní hlediska však bylo třeba návrhem eliminovat.
Velmi přísné regulativy územního plánu obce nás nutily návrh od počátku koncipovat tak, aby byly bez výjimky dodrženy.

Půdorys objektu ve tvaru písmene L je umístěn tak, aby zintimnil obytnou část a zároveň ji ochránil od komunikace a ze severu. Hlavní dvoupatrová hmota objektu je podél komunikace, není však s ní zcela rovnoběžná, mírné natočení reaguje na začínající plynulou zatáčku silnice a dále umožňuje lepší natočení objektu ke světovým stranám. Přízemní kratší křídlo obsahuje obývací pokoj s otevřením k jihu a s průhledem na mohutný strom v cípu parcely. Dále je zde přičleněn blok se zimní zahradou, saunou a příslušenstvím. Mezi oběma křídly je realizována dřevěná plocha pro venkovní posezení.
Hlavní vstup do domu je přímo od komunikace ze západní strany. Přes zádveří s příslušným zázemím se vchází do obytného prostoru, kde se jednotlivě řazené prostory ve formě jídelny, kuchyně a obývacího pokoje vzájemně prolínají. Obývací pokoj je svým prostorem rozšiřitelný o zimní zahradu. Jednotlivé prostory mohou být též vzájemně odděleny posuvnými skleněnými stěnami, je tím podtržena variabilita jejich užití. V severozápadním rohu půdorysu je umístěna skromná pracovna, na prostor zimní zahrady s bazénkem je vázána sauna s koupelnou.
Garáž s úložným prostorem není záměrně spojena s dispozicí obytné části domu.
Přímým schodištěm umístěným v centrální části půdorysu je vstup do podkroví, jenž obsahuje ložnici rodičů, dva pokoje a společnou koupelnu.
Vjezd ke garáži a přístupový chodník jsou z betonových desek, rezervní parkovací stání mají povrch zatravněn pomocí zatravňovacích rohoží. Oplocení je lehkého charakteru, prostor před garáží (venkovní stání) je pohledově kryt zdí z pohledového betonu.

Dům byl koncipován jako nízkoenergetická stavba. Konstrukční systém objektu je v rozsahu přízemí zděný stěnový systém z vápenopískových cihel. Stropy jsou železobetonové monolitické.
Podkroví je řešeno jako lehká kompletní dřevostavba.
Větší prosklené plochy jsou bezrámové, zasklené izolačním dvojsklem, vhodně volené otvíravé části oken pro komunikaci a větrání jsou dřevěné z lepených profilů typu EURO.
Dům není podsklepen, založení je na jednoduché základové pasy.
K zateplení přízemí byl použit kontaktní zateplovací systém z minerálních vláken, stěny s dřevěným obkladem jsou řešeny jako sendvičové konstrukce s větranou mezerou. Ploché střechy jsou zelené s extenzívní výsadbou.
V obývacím pokoji je krb pro dovytápění okolních místností v přechodných obdobích.
Blok se zimní zahradou a saunou je od obývacího pokoje oddělen prosklenou stěnou, aby při nepoužívání mohl být pouze temperován, k jeho samostatnému ohřevu, zvláště při nižším zimním slunci, přispívá celoskleněná vnější stěna s jižní orientací.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VYŠEHRAD atelier