Restaurace Boa Nova

Casa de Chá Boa Nova

Restaurace Boa Nova
Adresa: Avenida Marginal, Leça da Palmeira, Portugalsko
Realizace:1958-63


K zakázce na restauraci Boa Nova se Siza dostal díky působení v ateliéru Fernando Távory. Siza po dokončení studií zrealizoval v rodném Matosinhos tři domy, které se setkaly s pozitivním ohlasem. Na základě nich nabídl Távora, bývalý Sizův učitel, místo mladému architektovi ve svém ateliéru. Již na první zakázce - koupališti v Quinta da Conceicao - se však ukázalo, že Sizova osobnost vyžaduje velkorysejší přístup a Távora jej nechal pracovat na zakázkách samostatně.
Pro restauraci Boa Nova vypsal její investor soutěž, kterou kromě ateliéru Fernando Távory obeslal i další místní architekt - Francisco Figueiredo. Siza vzpomíná na okamžik, kdy během tipování místa budoucí stavby Távora za staveniště označil skalnatý útes s nádherným výhledem na otevřený oceán. Siza s kolegy byli zděšeni, poněvadž místo nebylo od přístupové cesty vidět, avšak lukrativní výhled s opodál stojící kapličkou a základy bývalého majáku mu dával za pravdu.
Sizův soutěžní návrh byl investorem vybrán jako vítězný. Po měsíci práce na projektu si však Siza uvědomil, že zvolený koncept není dobrý a vypracoval další varianty. Távora jednu z nich označil za nejlepší a ta se zrealizovala.
Siza přišel s myšlenkou horizontální střechy, jejíž hmota sjednotila dramatické linie skal a výslednou kompozici domu zklidnila. Nástup do domu je umístěn v patře a nabízí ihned po vstupu jedinečný panoramatický výhled na moře. Spodní podlaží rozděluje komunikační hala se schodištěm na část restaurace-jídelny a čajovny, která funguje jako kavárna. Kuchyně a zázemí restaurace je orientována do svahu a nenabízí zaměstnancům žádný výhled na oceán.
Restaurace Boa Nova představuje klasický gesamtkunstwerk, Siza designoval takřka vše. Za pozornost stojí zasouvací okna umožňující nerušený výhled, stejně jako nábytek a dřevěné obklady. Jak sám vzpomíná, během realizace domu se komplexně seznámil s tesařským a truhlářským řemeslem. Když v roce 1991 probíhala generální rekonstrukce domu, Siza k dílu přistupoval pietně jako k dílu jiného architekta-kolegy. I přesto, že některé ornamenty-obklady považuje dnes za nadbytečné, interiér zůstal zachován v původní podobě z 60. let.
Siza má k restauraci a jejímu místu silný osobní vztah. Byla to jeho první realizace se světovým ohlasem. V nedalekém kostelíku se o několik let později oženil a dodnes restauraci rád navštěvuje. "Když jste vyčerpáni stresem, můžete se na konci dne posadit v čajovně a vychutnat si pocit velkého klidu. Sledujete rybáře odplouvající na moře nebo vracející se do přístavu. Scenérie, které se nikdy neopakují."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Álvaro Siza Vieira