Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     

Muzeum Serralves
Museu de Arte Contemporânea da Fundação Serralves


Autor: Álvaro Siza Vieira
Adresa: Rua D.Joăo de Castro 210, Porto, Portugalsko | mapa
Web: www.serralves.pt
Investor: Fundação de Serralves
Projekt: 1991-99 Realizace: 1996-99
Užitná plocha: 12670 m²

Muzeum Serralves je první velkým muzeem současného umění v Portugalsku. Leží na západním okraji Porta v rozlehlém parku Quinta de Serralves, kde si ve 30. letech minulého století nechal hrabě Vizela postavit ve stylu art deco svoji vlastní vilu, která později sloužila k uměleckým výstavám. Rozlehlý park s lesy a loukami obepíná vysoká zeď a veřejnost do něj má přístup jednou ze zadních bran. Za ní postavil Siza druhou bránu, od níž vede k muzeum dlouhý krytý chodník. Stavba vyrostla na místě původního ovocného sadu. Jedním z důvodů pro vybrané místo bylo, že leží na okraji parku jen kousek od rušné třídy a také fakt, že zde nestály žádné vzrostlé stromy, které by musely být při stavbě muzea pokáceny.
Před tím, než se dostanete k hlavnímu vchodu do muzea, musíte projít po mírné se svažující cestě kolem několika dalších pavilonů a zažít různé výhledy do parku. Podélná orientace stavby vychází ze severojižního směrování stávajících parkových stezek a cest. Dvě asymetrická křídla hlavní budovy vytváří k jihu otevřené nádvoří. Na severu vzniklo mezi muzeem a vícefunkčním sálem další komorní atrium. Horní rovina muzea zůstává neměnná, zatímco spodní hrana se důsledkem svažování terénu postupně mění (při spádu terénu 5,3% to na celkovou délku stavby vytváří výškový rozdíl asi 9 metrů). Podobně jako u mnoha dalších Sizových staveb, byla také zde uplatněna jednoduchá kombinace kamene s bílou omítkou. Horní bílá část je sochařsky rozehraná různými otvory a výstupky ve fasádě, zatímco spodní žulový obklad se stará o provázání stavby s klesajícím terénem.
V průsečíku podélné a příčné osy stavby leží čtvercové atrium s výškou přes dvě podlaží a proskleným stropem. Kromě geometrického definování středu má atrium hlavně za úkol zpřístupnit a propojit všechny muzejní části. Systém vnitřních dvorů a promyšlená kompozice okenních otvorů umožňuje návštěvníkům být v neustálém kontaktu s okolním parkem. Denní světlo do galerií dopadá jednak okny ve stěnách, ale také ze stopů, kde jsou zavěšeny masivní konstrukce připomínající obrácené stoly, které jsou tu kvůli rozptýlení difúzního světla, ale také zakrytí klimatizačních jednotek a zdrojů umělého osvětlení. Většina nábytku, osvětlení, kování a dalších interiérových doplňků pochází ze Sizova ateliéru, jehož rukopis lze vyčíst rovněž ze způsobu použití dřevěných podlah a štukových omítek s mramorovým lemováním na rozích.
Po schodišti nebo výtahy se lze z hlavního atria dostat do horního podlaží, kde se nachází restaurace pro 80 hostů a rozlehlá terasa s výhledem do parku. Z atria vedou také schody do knihovny ve spodní části muzea, kde jsou na dvou podlažích k dispozici umělecky zaměřené publikace. Auditorium v severní části bylo navrženo tak, aby mohlo fungovat zcela nezávisle. Má vlastní vstup i další zázemí, které tento druh veřejné budovy vyžaduje. Multifunkční sál pro 290 diváků je připraven hostit konference, přednášky, ale také filmová, hudební i divadelní představení. (pš)

Muzeum ležící v parku Serralves přibližně 500 metrů od art-decové vily Serralves představuje hlavní výstavní prostor nadace Fundação de Serralves. Muzeum přímo reaguje na okolní park, v němž lze nalézt hned několik soch a uměleckých instalací. Místo toho, aby vytvářelo monumentální fasádu, je charakter muzea posilován jeho ovlivňováním jednotlivých vnitřních částí a zprostředkováním návštěvníkům harmonické pohledy na muzejní prostory. Výstavní sály mají vysoké stropy (odpovídající dvěma klasickým patrům) a měnící se úroveň podlah v závislosti na terén svažující se přibližně o 5,3%.
Stavba je orientována podélně ze severu na jih, přičemž její hlavní část je rozdělena do dvou křídel oddělených mezi sebou vnitřním dvorem. Výslednou formu ve tvaru písmene U doplňuje část tvarovaná do písmene L, která vytváří druhé atrium mezi hlavní budovou a další stavbou. Tento vnitřní dvůr slouží jako hlavní vstup do muzea a spojnice mezi podzemním parkovištěm a zahradami.
Muzeum tvoří čtrnáct výstavních sálů a místností pro uskladnění uměleckých děl, které jsou rozmístěny na třech podlažích. V horním poschodí je restaurace s kavárnou, promenáda a víceúčelové sály, ve vstupním patře jsou výstavní místnosti a knihkupectví, spodní patro obsahuje knihovnu a přednáškovou síň. Hned u vstupu leží čtvercové atrium, kudy se prochází do všech zmiňovaných částí muzea. Atrium navíc doplňuje šatna a informace.
Dalším aspekt stavby, který stojí za povšimnutí, je přítomnost dlouhých perspektiv nabízejících návštěvníkům rozšíření muzea do venkovních prostorů nebo také “únikové cesty“ do zahrad. V interiéru je použita kombinace přirozeného a umělého osvětlení. Na místo střechy byl použit místní materiál. Výstavní prostor byl uspořádán podle přání uměleckého vedení muzea, umožňuje vytváření nečekaných prohlídkových tras a nabízí tak větší flexibilitu a funkčnost při realizaci nových instalací.
V muzeu je rovněž prostor pro pořádání workshopů. Další část muzea je věnována vzdělávání a doplňkovým programům jako je obchod se suvenýry nebo velká terasa s výhledem do parku.
Informace z domovských stránek Serralves Museum

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 14.06.09
Návštěvnost: 50831 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
efekt? hetzer 14.06.08 20:41
YAYA 16.03.09 15:49
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.