Burgo Building

Burgo Building
Pozemek se nachází na významné třídě Boavista, kde městská struktura přechází do nesouvislé zástavby. Výsledné řešení tvoří rozlehlá plošina, na níž jsou blízko sebe umístěny dva měřítkově zcela rozdílné hmoty. Nízká 'pásovitá' stavba umožňuje větší uzavření a nabízí žádanou anonymitu. Věž, která mírně odstupuje od uliční čáry, vyrůstá z plošiny v očekávání dalších architektonických děl, které zde v budoucnosti přibudou.
Malá města se vždy vyznačují místní architekturou. Když se z nich stanou velká města, tak všechny velké stavby nevyhnutelně navrhují cizinci. Věž není běžnou zakázkou, tím více pro mě: tou dobou jsem ve svých projektech neměl ani výtah. Začal jsem navrhováním samostatných domů se světlou výškou dva metry čtyřicet (centimetrů), zpočátku jsem tak k projektu přistupoval velmi neochotně, abych mohl opustit místo pro věž. Když jsem se dostal projektu a byl připravený přiložit ruku k dílu, tak hasičský úřad již rozhodl o výšce stavby; britští poradci stanovili modul sloupů a inženýři tloušťku stropů.
Komunikační jádra již byla stanovená bezpečnostními předpisy, jejich šířka byla pouze důsledkem dovoleného rozpětí stropů: 27 metrů. Musí být architektura výškových staveb pokaždé výsledkem tohoto 'Big Mac' přístupu? Siza, který stavěl hned vedle a měl daleko více zkušeností tohoto druhu, mi potvrdil, že ano. Výsledný tvar byl pevně daný a Vitruvius se svým Utilitas, Firmitas et Venustas (trvanlivost, užitečnost a krása) je definitivně otřepaný. Bylo nám ponecháno, abychom navrhli architekturu obvodového pláště (Herzog měl pravdu). Majitelé mezitím předkládali svoje prêt-a-porter (konfekční) řešení: “Žádné dřevo nebo ocel...prefabrikovaný beton je příliš levný...žula, ano, žula, jsme v Portu, městě žuly.“
Dostal jsem se jen k navrhování části oděvu stavbu s doporučením inženýrům, že bychom měli požít strukturální fasádu. Struktura je nepopiratelná: bez ní by se stavba zhroutila. To je uklidilo: “Inženýrství je věda, není jako architektura.“ Kámen a kov zůstanou. Děkuji Rui Furtado a Coutinho Gouveia.
E.S.deMoura (1991)
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
..Uááá... zííív!...
šakal
08.08.11 01:55
Waw!
tek
08.08.11 10:30
Super
Aleš Javůrek
11.08.11 02:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Eduardo Souto de Moura