Sizův architektonický ateliér

Sizův architektonický ateliér
Adresa: Rua do Aleixo 53, Porto, Portugalsko
Realizace:1993-98
Zastavěná plocha:3000 m2
Plocha pozemku:3000 m2


Siza svůj ateliér navrhoval přibližně ve stejné době, kde byla dokončována jeho slavná škola architektury v Portu. Obě stavby jsou od sebe vzdáleny necelý kilometr, stojí stejně na jižním svahu nad řekou Douro a přece jsou v mnoha ohledech tolik rozdílné. Na první pohled již ve způsobu chování stavby ke svému okolí. Zatímco škola stojí v zeleni obklopena několika rušnými silnicemi, tak Sizův ateliér vyrostl mezi drobnými domky, které si stále uchovávají charakter původní rybářské vesnice. V prostředí přístavu, kde kotví lodě a rybáři na ulicích prodávají svoje úlovky, vyčnívá pětipodlažní administrativa jako nedobytná věž. Půdorys domu má tvar písmene U otevírajícího se atriem do údolí řeky Douro. Přízemí, které bylo původně zamýšleno ke komerčnímu využití, zastavuje kompletně celý pozemek o rozloze 3000 m². Další čtyři poschodí zabírají už jen střed pozemku a udržují si odstup vyžadovaný místními stavebními předpisy.
Kromě Sizy a trojice dalších neméně významných architektů mají v domě svoje kanceláře také týmy specialistů a inženýrů. Jednotlivá patra si architekti rozdělili podle věku. V nejvyšším patře domu sídlila až do roku 2005 architektonická kancelář Fernando Távory, který byl Sizovým i Mourovým učitelem a otcem moderní portugalské architektury. Pod ním měl svůj ateliér Álvaro Siza, následoval Souto de Moura a nejníže byl Rogério Cavaca. Suterén slouží z velké části jako archiv. Na každém poschodí pracuje 25-30 architektů. Podkovovitý půdorys umožňuje snadné předělení patra na dvě samostatné kancelářské jednotky. Půdorysy jsou si velmi podobné a odlišují se snad jen rozmístěním oken ve fasádě. Komunikace a obslužné provozy jsou umístěny ze severu. Na východní fasádě chrání okna masivní betonové markýzy. Odtud se nabízí pohled na centrum Porta, řeku Douro a uklidňující zeleň. Okna na západní straně jsou směrována na sever, aby jimi mohlo do interiéru vnikat rozptýlené difuzní světlo. Siza navrhl také interiér stavby. Jeho rukopis nese zábradlí, dveřní kliky, lampy a spousta dalších detailů. Siza při návrhu vlastního ateliéru pracoval s velmi omezeným rozpočtem, což se projevilo na skutečnosti, že detailům nebyla věnována taková pozornost, na jakou jsme zvyklí z jeho ostatních projektů.
Při naší krátké zastávce jsme byli přivítáni v Soutově kanceláři, Távorův ateliér byl již tou dobou mimo provoz a na hvězdné soupisce zvonků naopak přibylo jméno Leite Sizy, který je představitelem nastupující generace portugalských architektů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hrad Siza
hetzer
19.06.08 05:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Álvaro Siza Vieira