Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kulturní centrum Cartaxo

Autor: CVDB arquitectos
Adresa: Rua 5 de Outubro, Cartaxo, Portugalsko | mapa
Realizace: 2002-05

Některé domy mají zajímavý původ. Ještě před soutěží na kulturní centrum v portugalském městě Cartaxo navrhli architekti ze studia CVDB (Cristina Veríssimo a Diogo Burnay) nezvyklý zakřivený objekt z železobetonu, který ve výsledku sloužil jako auditorium. Toto jednoduché formální cvičení, které jeho architekti pojmenovali "velrybí břicho" a jehož velká hmota čněla nad ulicí a vytvářela jasnou dominantu, se ukázalo o pár let později jako klíčová inspirace pro realizaci kulturního centra v Cartaxo.
Když byli CVDB vyzváni k účasti v soutěži na nahrazení nevyhovujícího kulturního domu z 40. let 20. století na hlavním náměstí v Cartaxo, netrvalo jim dlouho vymyslet koncept domu. Kulturní centrum mělo obsahovat dva různě velké sály. Malá úzká parcela a náročný stavební program vyžadovaly korekci konceptu "velrybího břicha". Břicho se klene nad vstupním foyer a obsahuje velký sál. Malý sál se nachází v suterénu pod foyer. Přesah "břicha" do ulice je oproti ideové studii decentní, avšak stále dominuje celkové kompozici.
Uliční fasáda je navržena s maximálním důrazem na plastický účin. Kromě oblého vyvrcholení "břicha" se na ní významně uplatňuje betonová hmota vstupu. Maximální prosklení kontrastuje s betonovými těžkými plochami. Fasáda ve výsledku slouží jako nezaměnitelný poutač na exkluzivní městskou funkci. Obzvláště efektní je tento střet materiálů ve vstupním foyer, kde světlo jednak kreslí ostré stíny ortogonálních prvků zasklení, jednak se plynule rozlévá po křivce "břicha".
V interiéru používají architekti záměrně povrchových materiálů k navození patřičné atmosféry. Zatímco vstupní foyer je chladné a monumentálně otevřené (beton, břidlice, kov, sklo) navazující prostory se oteplují (dřevo, prosvětlené skleněné stěny, sytě červená a žlutá barva) a vybízejí k delšímu pohodlnějšímu pobytu. Z foyer vyrůstají nástupní plošiny do velkého sálu. Ten je řešen multifunkčně a může kromě divadelních a hudebních událostí hostit i zasedání městské rady nebo menší kongresy. V oblém vyvrcholení "břicha" se ukrývá promítací a zvuková kabina. Malý sál je řešen jako univerzální kinosál s možností přednášek apod. Zásobování kulturního centra probíhá ze zadní úzké uličky a výrazně limituje scénografii jeviště.
Architekti učinili správné rozhodnutí a odvážným činem vstoupili do urbánního obrazu města Cartaxo. Jejich dílo je však jeho přirozenou součástí.
Pedro Jordão (publikováno v A10 #8)
Autor: Jan Kratochvíl, 22.07.08
Návštěvnost: 42843 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.