Mercat de Santa Caterina

rekonstrukce tržnice

Mercat de Santa Caterina
Adresa: Avenguda de Francesc Cambó 20, Barcelona, Španělsko
Soutěž:04.1997
Realizace:1999 - 05.2005
Užitná plocha:12000 m2
Náklady:12 000 000 Euro


Na místě dnešní tržnice stával od roku 1241 dominikánský klášter, který byl jako první v Barceloně postaven v gotickém slohu. Klášter byl uměleckým i kulturním centrem s knihovnou o 20.000 svazcích. Zdejší mniši se věnovali také medicíně. Během povstání roku 1835 klášter vyhořel a o dva roky později byly přes veškeré protesty jeho zbytky definitivně zbourány. Už v roce 1848 na stejném místě fungovala tržnice Isobel II. - později známá jako Santa Caterina.
Roku 1997 proběhla architektonická soutěž na rekonstrukci tohoto nejstaršího krytého trhu v Barceloně. Celá tržnice měla být kompletně přestavěna do půl roku. Pro místní prodavače a obyvatele se i tato lhůta zdála příliš dlouhá. Rekonstrukce začala v roce 1998. Po archeologickém nálezu základů středověkého kláštera a pohřebiště z pozdního římského období proběhla bouřlivá diskuze jak památku uchovat a celá rekonstrukce tržnice byla kvůli tomu na dva roky pozastavena. Část klášterních základů byla uchována a zpřístupněna veřejnosti.
Mirallesův projekt si však nejlépe vychutnají ptáci prolétající kolem. Zvlněnou střechu o ploše 5.500 m² pokrývá 320.000 šestiúhelníkových tašek v 67 různých barevných odstínech. Konstrukce střech z vrstveného dřeva a trubkové oceli připomíná trupy lodí obrácených dnem vzhůru. V hale je pak 68 stánků s potravinami, jejichž vlastníci zaplatili čtvrtinu z celkových nákladů na rekonstrukci. Podzemní parkoviště pro 250 aut sahá až do hloubky 11 metrů. V blízkosti tržnice Enric Miralles navrhl také dva domy pro seniory s 59 byty. (pš)

Ciutat Vella je narozdíl od jiných barcelonských čtvrtí městem samo o sobě... tohle město uvnitř města hraje klíčovou roli v historickém jádru. Všechno se zde stává komplikované. Současné způsoby navrhování nejsou schopné vypořádat se se spletitostí situace. A plánování, hledání krátkodobých řešení, neúprosně limitují pravidla.
1. Šance mluvit o novém a starém vytváří první dvojsmyslnosti. Výsledný tvar budovy je ve složité časové souvislosti.
To, čeho jsme zároveň dosáhli, je moderní, užitečné a soudobé... Navíc nám dovoluje jít nazpět v čase, abychom pak mohli pokračovat kupředu.
2. Podporovat demolici jako jedinou cestu, jak věci “řešit“, je další chybou. Naopak. Klíčem je používat věci stále znovu. Je to myšlení a opětovné přemýšlení o věcech. Architektura je pouze cestou přemýšlení o skutečnostech.
Proto nová stavba kryje starou. Vzájemně se promíchávají tak, aby se vynořily ty nejlepší kvality daného místa. Je tedy logické použití termínu konglomerát (změť, nakupení), hybrid (kříženec, smíšenina) a podobně... Pojmy snažící se jít za černobílé vidění.
3. Překrývání různých momentů v čase předvádí přehlídku možností, dává šanci hře různých variací.
Překročit nejzákladnější bod definující hranici minimálních životních podmínek je opravdu těžké. Nicméně tok a neustálá změna na místě nám naznačili jakým způsobem pracovat.
Opakovat. Udělat to znovu. Projekt nesmí trvat jen na určitých časových momentech, ale obydlet ho celý. Naše projekty začínají kritikou současného plánování a navrhují model umožňující přizpůsobit se složitosti místa.
Plánujeme zásady zohledňující víc než jen šířku ulice a výšku budov.
Základní schéma dovolující rozvoj městské spletitosti a vyhovující zažitým závazkům.
Navrhujeme model, ve kterém není jen tak snadné rozlišovat mezi rekonstrukcí a novostavbou.
Nákupní body zmenšují, racionalizují přístup a servisní funkce.
Vytvoření veřejných prostorů a sídelní hustoty. Nákupní zónu jsme posunuli do Avenida Cambó, zmenšili její úseky a do nitra čtvrtě Santa Caterina jsme odhalili konstrukci staré tržnice.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Miralles v Barceloně
Daniel John
01.10.06 12:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od EMBT Arquitectes Associats