Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Lehkoatletický stadion Tussols-Basil a 2x1 pavilon

Autor: RCR Arquitectes
Adresa: Olot, Španělsko | mapa
Web: www.olot.org
Realizace: 1999-2001

Podél řeky oddělující město a přírodní park leží oblast nazývaná Tussols/Basil, pro níž jsme navrhli sportovní a rekreační areál, který je architektonickou odpovědí na situaci mezi přirozeným parkem a uměle vytvořeným městem. Doposud jsme postavili část stezek, koupací pavilon, 2x1 pavilon a atletickou dráhu. Tento atletický areál je vložen do přírodního prostředí, vyzdvihuje krajinné hodnoty okolí a zatahuje sportovce blíž k přírodě. Dráha je vsazena doprostřed lesa dubu zimního. Les hned vedle, les v pozadí i v dálce - takové jsou vztahy mezi zelení, dráhou a stupňujícími se řadami malých teras na mýtinách.
Pozemky tvoří mýtiny uprostřed dubového lesa předělovaného sopečnými vyvřelinami. Velké rozměry atletické dráhy přinesly vážné problémy při hledání vhodného zasazení. Rozhodli jsme se otevřeně znovu přehodnotit způsob jakým dráha funguje a vrátili běžící postavu nazpět do přírodního prostředí. Les učinil areál viditelným. Ujali jsme se projektu uprostřed vážných debat mezi atlety na jedná straně a ochránci přírody na straně druhé. Ti první nechtěli v areálu jediný strom, zatímco ti druzí nechtěli jediný strom pokácet.
Stromy uprostřed běžeckého okruhu jsou filtrem, který se mění spolu s ročním obdobím. Od neprůhledného filtru přes semitransparentní až po průsvitný filtr. Když se odvážíme dále, pak uvidíme, že v dálce se skrývá cosi víc: prostor se otevírá za hranice poznání. Vyčištěné mýtiny v dubovém lese, se nyní proměnily v pozitivní místa přesahující svoje hranice. Světla, strážní věže jsou ve střehu a vynořují se ze spleti kmenů. Náspy a malé terasy dotvářejí topografickou adaptaci projektu a slouží veřejnosti. Věže ustanovují prostorové odkazy.

2x1 pavilon
Pro potřeby diváků fotbalového hřiště a atlety na rozcvičovací ploše jsme navrhli 2x1 pavilon. Dva stojící objemy čelí lesu a jsou uloženy na plochu tlačící zemi. Střecha je položena mezi nimi a nad nimi. Dvě plochy; dva objemy; dva způsoby zacházení s jediným materiálem; stromy a stavba pro jedinečnou krajinu. Je to “x“: spolupráce nebo spojení dvou prvků k vytvoření nebo splynutí jednotlivého objektu v nové scenérii.
Zdroj: El Croquis 115/116 (III), s.20-31
Vložil: Petr Šmídek, 15.12.07
Návštěvnost: 51090 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktor Vlach 15.12.06 21:32
Atletické soustředění Sečkář Josef,manager ACP Olymp Brno 05.01.09 00:33
cena ? mufna 05.01.09 11:56
ad Mufna Kaker 05.01.09 16:05
aktuální stav Igor Luhan 13.05.09 22:43
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.