Lehkoatletický stadion Tussols-Basil a 2x1 pavilon

Lehkoatletický stadion Tussols-Basil a 2x1 pavilon
Adresa: Olot, Španělsko
Realizace:1999-2001


Podél řeky oddělující město a přírodní park leží oblast nazývaná Tussols/Basil, pro níž jsme navrhli sportovní a rekreační areál, který je architektonickou odpovědí na situaci mezi přirozeným parkem a uměle vytvořeným městem. Doposud jsme postavili část stezek, koupací pavilon, 2x1 pavilon a atletickou dráhu. Tento atletický areál je vložen do přírodního prostředí, vyzdvihuje krajinné hodnoty okolí a zatahuje sportovce blíž k přírodě. Dráha je vsazena doprostřed lesa dubu zimního. Les hned vedle, les v pozadí i v dálce - takové jsou vztahy mezi zelení, dráhou a stupňujícími se řadami malých teras na mýtinách.
Pozemky tvoří mýtiny uprostřed dubového lesa předělovaného sopečnými vyvřelinami. Velké rozměry atletické dráhy přinesly vážné problémy při hledání vhodného zasazení. Rozhodli jsme se otevřeně znovu přehodnotit způsob jakým dráha funguje a vrátili běžící postavu nazpět do přírodního prostředí. Les učinil areál viditelným. Ujali jsme se projektu uprostřed vážných debat mezi atlety na jedná straně a ochránci přírody na straně druhé. Ti první nechtěli v areálu jediný strom, zatímco ti druzí nechtěli jediný strom pokácet.
Stromy uprostřed běžeckého okruhu jsou filtrem, který se mění spolu s ročním obdobím. Od neprůhledného filtru přes semitransparentní až po průsvitný filtr. Když se odvážíme dále, pak uvidíme, že v dálce se skrývá cosi víc: prostor se otevírá za hranice poznání. Vyčištěné mýtiny v dubovém lese, se nyní proměnily v pozitivní místa přesahující svoje hranice. Světla, strážní věže jsou ve střehu a vynořují se ze spleti kmenů. Náspy a malé terasy dotvářejí topografickou adaptaci projektu a slouží veřejnosti. Věže ustanovují prostorové odkazy.

2x1 pavilon
Pro potřeby diváků fotbalového hřiště a atlety na rozcvičovací ploše jsme navrhli 2x1 pavilon. Dva stojící objemy čelí lesu a jsou uloženy na plochu tlačící zemi. Střecha je položena mezi nimi a nad nimi. Dvě plochy; dva objemy; dva způsoby zacházení s jediným materiálem; stromy a stavba pro jedinečnou krajinu. Je to “x“: spolupráce nebo spojení dvou prvků k vytvoření nebo splynutí jednotlivého objektu v nové scenérii.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Viktor Vlach
15.12.06 09:59
Atletické soustředění
Sečkář Josef,manager ACP Olymp Brno
05.01.09 12:45
cena ?
mufna
05.01.09 11:25
ad Mufna
Kaker
05.01.09 04:50
aktuální stav
Igor Luhan
13.05.09 10:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od RCR Arquitectes