Sídlo firmy Fisersa

Sídlo firmy Fisersa
Adresa: Calle Alemanya 5, Figueres, Španělsko
Realizace:1998


Fisersa je obecní organizací odpovědnou za chod infrastruktury a údržbu města Figueres: autobusovou dopravu, semafory, dopravní značení, parkovací automaty, veřejnou kanalizaci, pouliční osvětlení, dodávky obecní vody, plus čištění a údržbu města.
Hlavní sídlo firmy Fisersa je situováno v průmyslové oblasti na hlavní silnici mezi městy Figueres a Roses. Spolu s ostatními průmyslovými budovami a sklady stojí naproti velkému obchodnímu centru.
Program stavbu rozdělil do pěti různých zón: první nejreprezentativnější zóna s obrovskou vstupní halou, konferenční síní, výstavním prostorem a místem pro služby zákazníkům.
V horním patře je vedení firmy, administrativa, jednací místnosti, archívy, služby, ...
Třetí oblastí je zázemí pro zaměstnance, šatny, dílny a sklady s přístupem pro dopravu. Nakonec hlavní zóna je určena pro firemní auta, parkování autobusů, jejich čištění a údržbu.
Různorodost programu nás vybízela k tomu, aby jsme navrhli stavbu s jednotící formou. Všechny části jsou stmeleny do jednoho objemu, který zabírá celý pozemek a bere na sebe obraz charakteristický spíše pro veřejnou budovu, zatímco po konstrukční stránce a s nízkým rozpočtem byla postavena jako průmyslová stavba.
Mohutnost a opacita objemu kontrastuje s příjemností a hojností přirozeného denního světla ve vnitřním prostoru. Dlouhý víceznačný otvor ve fasádě do dvora je určen pro vjezd firemních vozidel a tvoří esenci domu služícího městu tak, jak si to klient výslovně přál.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Carlos Ferrater