Gateshead Millenium Bridge

Gateshead Millenium Bridge
Gateshead Millenium Bridge je součástí projektu obnovy nábřeží řeky Tyne ve městech Newcastle upon Tyne and Wear a Gateshead. Most tvoří jednu ze spojnic těchto dvou měst. Jedná se o pěší a cyklistickou lávku, která se vyklání ze své běžné polohy díky dvěma obřím kloubům, aby pod ní mohly proplouvat lodě. Celý proces vyklopení, který trvá čtyři a půl minuty a pohání jej osm motorů, nespotřebuje více elektřiny než za 3.60 libry. Při každém vyklopení se most sám vyčistí, protože se všechny odpadky sesunou do speciálních košů umístěných v podlaze.
Millenium Bridge připomíná tvarem oko, které hledí směrem k moři. Konstrukce, skládající se ze dvou oblouků, působí lehce a elegantně a nenarušuje ráz nábřeží, přestože obsahuje tolik oceli, že by se z něj dalo vyrobit 64 doubledeckerů nebo 16 tanků. Celková váha je přes 850 tun a výška v normální poloze je 50 m nad úrovní řeky. Celý most byl dopraven po řece Tyne a usazen největším evropským jeřábem Asian Hercules II. Osvětlení mostu dostali na starost Jonathan Speirs and Associates (JSA) a jejich úkolem bylo nasvítit most tak, aby způsoboval co nejmenší světelné znečištění nábřeží. Během týdne je nasvětlen bílým světlem, o víkendech postupně mění barvy.
Pro veřejnost byl otevřen 20. listopadu 2000. Prvnímu vyklopení přihlíželo na nábřeží 36 000 lidí. 7. května 2002 byl slavnostně otevřen za přítomnosti britské královny a vévody z Edinburgu. V roce 2007 by se měl objevit na jednolibrové minci. Gateshead Millenium Bridge byl mnohokrát oceněn, uveďme jen dvě nejprestižnější ceny - RIBA Stirling Prize 2002 a RIBA Award 2002.

Náklady: 22 miliónů liber
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od WilkinsonEyre

Nescio Bridge

WilkinsonEyre | Amsterdam