Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Patrové parkovací garáže v Ostravě

Autor: Ateliér Filandr | Václav Filandr
Adresa: Černá Louka, Ostrava, Česká republika
Investor: Garáže Ostrava a.s.
Realizace: 2005

Černá Louka v Ostravě je velký areál v samém centru města, který sloužil a slouží pro výstavní účely a pro rekreaci obyvatel. Nedostatek parkovacích ploch vyvolalo potřebu postavit kapacitní parkování v tomto prostoru.
Parkovací objekt má jedno podzemní podlaží a tři nadzemní s tím, že je možno parkovat i na střeše objektu. Objekt se nachází v památkové zóně města Ostravy, tak jeho výška byla omezena.
Disposiční řešení vychází z podmínek daného místa - uprostřed dvoupruhová rampa, parkování po stranách rampy a v čelech objektu. V rozích jsou umístěna točitá schodiště, výtah a malá vrátnice sloužící pro provoz Černé louky.
Konstrukce objektu byla investorem stavby - Garáže Ostrava předepsána - montovaný železobetonový skelet s viditelnými průvlaky a panelovými stropními konstrukcemi.
Architektonické řešení vychází z maximální potlačení všech negativních vlivů z velikosti a provozu patrového parkingu. Objekt aby nemusel být vybaven drahou ventilací, je koncipován jako otevřený s použitím popínavých rostlin na fasádu objektu. Fasádu tvoří díly tahokovu, žárově pozinkovaného, v přírodní barvě, které zabraňují vniknutí deště a sněhu dovnitř objektu a umožňují každé nadzemní podlaží dobře provětrat a navíc se tento tahokov měl stát nosnou konstrukcí pro stálezelené popínavé rostliny, které ve svém důsledku měly ochránit objekt před deštěm a sněhem, snížit hladinu hluku při zajíždění vozidel a omezit prašnost při provozu parkoviště. Navíc esteticky měly přiřadit tento objekt ke vzrostlé zeleni Černé louky. Toto zazelenění se bohužel nepodařilo realizovat
Doplňkem fasády jsou středové vypouklé části z polykarbonátových desek a kulaté věže výtahu a schodišf ze stejného bateriálu v červených rámech. Ze stejných materiálů jsou markýzy nad vstupy a vjezdem do objektu a krytí výjezdové rampy na střechu objektu.
Po pěti letech investor požadoval zastřešení i posledního patra garáží. Toto bylo provedeno pomocí ocelové konstrukce a oblých fasádních prvků z polykarbonátu tak, aby byl zachovám výraz objektu.

Dům získal čestné uznání v ostravské soutěži Dům roku 1999.





Stavba
Fasáda - tahokov
ArcelorMittal Technotron s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 25.07.06
Návštěvnost: 51023 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Výška garáže Holub 21.01.11 17:44
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.