Serpentine Gallery Pavilion 2006

Serpentine Gallery Pavilion 2006

Od Pavla Nasadila jsme obdrželi exkluzivní sadu fotografií ze slavnostního otevření letošního Serpentine pavilonu od Rema Koolhaase (pro veřejnost bude otevřen 13. 7. 2006).


„Serpenine Gallery, čtvrtek odpoledne. Paří slunce, o to více pod velkým balónem naplněným heliem. Vevnitř se občas mezerou pod balónem prožene vánek, který návštěvníky příjemně ochladí: „You need to get hot to cool down“. Na platformě z hliníku se tlačí londýnská smetánka – narážím na Cooka, Chippiho, Kaplického, Gilberta a George a připadám si jako v galerii architektů pro architekty. Občas zahlédnu Koolhaase, který oběhává neuvěřitelné množství známých, přátel, klientů – u každého tak třicet vteřin a pak zas dál. Pohybuje se nečekaně a rychle jako vzduch v pavilonu. Celý prostor sám sebou animuje – v elegantním oblečení oblíbené Prady je jako černá tuha skicující na papír. „Who is who is here and nowhere else“.

Polykarbonátové stěny propouštějí stíny, siluety a odlesky, které se mění každým okamžikem. Vše z průhledného polykarbonátu, včetně madel a hadic s heliem. Při večerním nasvětlení je z pavilonu totální ufo, objekt-neobjekt hoverující nad zemí." (Pavel Nasadil)

„Rem vždy tvrdil, že ho nezajímají tvary bez významu. Pro něho je architektura bez obsahu nezajímavá. Ani v případě pavilonu se nechtěl vzdát těchto dvou svých zásad. Chtěl pavilon, který půjde ruku v ruce s obsahem. Od počátku chtěl, aby byl naprogramovaný - nejen večerními četbou a přednáškami, ale velmi napěchovaným způsobem.“ (Hans Ulrich Obrist)

Hlavním znakem letošního Serpentine pavilonu je nafouknutý vejčitý baldachýn vznášející se nad trávníkem před galerií. Je vyroben z translucentního materiálu a v noci zevnitř celý září. V závislosti na počasí může být baldachýn vyzvednut do vzduchu nebo naopak spuštěn níž, aby zakryl amfiteátr pod ním. Makrolonovou stěnou vymezený prostor pod baldachýnem slouží zároveň jako kavárna a fórum pro každodenně vysílané a zaznamenávané veřejné programy. Hlavní událostí budou dva čtyřiadvacetihodinové přednáškové maratóny (uvádět je budou Rem Koolhaas a Hans Ulrich Obrist) s čelními politiky, architekty, filosofy, spisovateli, umělci, filmaři a ekonomy. Hosty maratónu budou například Brian Eno nebo Damien Hirst. Ve stejném období probíhá v hlavní galerii Serpentine výstava německého umělce Thomase Demanda, která však prosakuje i do letního pavilonu OMA.
Celá akce potrvá až do poloviny října. Pak bude pavilon na prodej. Částka, na které se bude letos začínat je 750000 liber (+ 150000 liber za demontáž).

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nestihol som to
fero
25.10.06 11:36
nezoufej!
nico
09.09.08 11:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OMA