Guthrie Theater

Guthrie Theater
"Pokud si nějaká stavba zaslouží přezdívku rajcovně ošklivá (sexy-ugly), pak je to tato. Je uhlazená a zároveň neohrabaná. Vytříbená kompozice geometrických forem nemůže snad být méně fotogenická, hlavně z vnějšku. Návrhu se zcela přirozeně podařilo zapadnout do kontextu průmyslových staveb na břehu řeky a vypadat soudobě. Fakt, že si budova po Francouzsku uvědomuje svoji nedokonalost, ji neuchrání od pocitů vyvolávajících marnost."
Christopher Hawthorne, LA Times

Guthrie Theater je Nouvelovou první realizací na americkém kontinentu. Novostavba nahradila starou a nevyhovující divadelní scénu z roku 1963 od Raplha Rapsona stojící v areálu Walker Art Center. S jejím zbouráním, které má začít ještě letos v létě, však památkáři nesouhlasí. Nové divadlo stojí na břehu řeky Mississippi mezi starými mlýny a obilnými sýpkami. Z vyvýšeného foyer vyčnívá šedesátimetrová konzola (pojmenovaná “nekonečný most”) nabízející dechberoucí pohledy na řečiště.
Divadlo převzalo tvary a proporce okolních průmyslových staveb. Na soklu s osmi obřími fotografiemi herců a dramatiků spjatých s Guthrie spočívá kompozice geometrických tvarů obalená temně modrými ocelovými panely evokujícími magii soumraku (nebo jak Nouvel trvá na označení “okamžik mezi psem a vlkem”). Za tmavomodrou lesklou fasádou a žlutými okny leží tři divadelní sály s 1100, 700 a 250 sedadly. Sklady a dílny jsou umístěny v protější budově parkoviště, takže všechny kulisy se do divadla dopravují po mostě přes ulici. Celý tento provoz mohou návštěvníci krásně sledovat z proskleného foyer. Od vstupu v přízemí vedou strmé eskalátory do hlavního foyer ve čtvrtém patře. Hned nad ním se nachází další foyer s restaurací. Velkému asymetrickému sálu dominují sedadla a akustické panely laděné do podzimních barev. Malé scény jsou naproti tomu přísně pravoúhlé a vystlané rudým sametem. Další vystupující foyer v 9. patře má stěny ze žlutého skla. Přes ně se nabízí výhled na panorama celého města.
Díky zkušenostem s projektováním divadelních staveb má dnes Nouvel velmi silnou pozici. Přestože jeho první americkou stavbu přijali místními kritici s rozpaky jako “neurvalou i přívětivou”, tak se otevření Guthrie Theater stalo letošním kulturním vrcholem Minneapolis.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
plány
koko
18.07.06 04:13
Zážitek
SM
25.10.20 12:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jean Nouvel