Rodinný dům Květnice

Rodinný dům Květnice
Projekt:04-06/2003
Realizace:2004
Zastavěná plocha:96 m2
Obestavěný prostor:500 m3


Při vzniku konceptu tohoto domu jsme se snažili najít odpověď na smysl použití sedlové střechy předepsané územním plánem. Řešení jsme nalezli v přerozdělení vnitřního obestavěného prostoru tak, aby došlo k jeho plnému využití a nevznikaly slepé okraje pod šikminami.

Kvůli stísněným podmínkám na pozemku je dům orientován dvoustranně a otevírá se pouze svými štíty směrem do ulice (východ) a do zahrady (západ). Boční fasády do štěrbin směrem k sousedům jsou uzavřené. Klasická forma domu se sedlovou střechou a jasnou orientací danou směrem hřebene tu pomáhá tyto danosti ještě zvýraznit.

Obytné prostory domu si pro sebe ponechávají střední část objemu, kde je dosaženo největší využitelné výšky, oba okraje jsou ponechány pro servisní bloky – garáž s dílnou na straně jedné a sestava spíže, technické místnosti a zahradního skladu na straně druhé. Tyto prostory jsou výškově ohraničeny až průnikem se střešní rovinou, což vyrovnává jejich skladovou využitelnost vzhledem k malé podlahové ploše. Boční vymezení ložnic v patře při průniku s šikminou střechy je tím současně posunuto do polohy, kde je dosaženo plnohodnotné podchodné výšky – díky lehce asymetrickému umístění obytného jádra v jinak symetrickém objemu stavby však různé – u ložnice rodičů vyšší, v dětském pokoji nižší. I tyto pokoje jsou výměrou malé a pocitu prostoru jim dodává otevření až do úplné špičky střechy.

Hierarchie konstrukce vychází z rozložení funkcí v objektu - štítové stěny a kolmé nosné stěny oddělující střed od servisů jsou provedeny jako zděné a poskytují tak obytnému jádru solidní vnitřní prostředí a pocit bezpečí. Boční fasády obalující servisní bloky jsou oproti tomu tvořeny pouze lehkým obvodovým pláštěm vzniklým protažením skladby střechy stěnou až na úroveň terénu. Stejně tak lze říci, že štítové fasády dávají domu tvář a jsou „komponované“, zatímco boky jsou pojaty jako čistě utilitární a jejich výraz je dán výsledkem funkčního rozmístění střešních oken a ostatních technických prvků.

Ve své kompaktní formě při zastavěné ploše 96m2 a obestavěném prostoru 500m3 v sobě dům integruje obytnou jednotku 3+1 se všemi potřebnými doplňkovými provozy včetně garáže. Při stavbě byly použity konvenční technologie - zdivo z keramických tvárnic se zateplovacím systémem a titanzinkový plech na prkenném bednění.
32 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
domek
chybas
26.06.06 07:52
hezký dům
Knazo
27.06.06 06:05
horko? příjemné mrazení...
YaM
29.06.06 09:50
Kočkatrovi
Knazo
29.06.06 09:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od m4 architekti