Rodinný dům Ďáblice

Rodinný dům Ďáblice
Tento projekt je zaměřen na dva aspekty příměstského bydlení:
1. Koncepce jednoduchého konstrukčního systémy pro minimalizaci nákladů a maximalizaci flexibility; 2. Zkoumání modelů pohybu jako organizační strategie pro místo v typicky rozlehlé kolonii bez zvláštního charakteru.

Koncepčně je dům formován dvěma obdélníky (dům +garáž) s nosnými obvodovými stěnami a zcela volným půdorysem umožňující programovou flexibilitu. Tyto dva obdélníky jsou překryty vnitřními a vnějšími stopami pohybu, které reflektují programové a kontextuální podmínky. Tyto stopy jsou definovány objemově a materiálově: jako skulpturální schodiště rozdělující v přízemí prostor na kuchyň s jídelnou a obývací pokoj; jako žlutý dřevěný prvek definující venkovní pohyb formou teras a markýz; jako červené stěny definující vnitřní pohyb. Regulovaný tvar střechy je interpretován jako asymetrická proměnná rovina reflektující vnitřní pohyb a programovou hierarchii.

Programově je dům uspořádán tradičně: v přízemí jsou na jižní straně denní funkce a na severní straně servisní funkce; patro je diagramaticky otočeno s klidovými zónami orientovanými severně (ložnice jsou na straně jediné klidné zelené části okolí). Pomocné funkce jsou orientovány jižně.

Celý projekt se stává reflexí diagramu (výše). Jinými slovy forma nevzniká na základě formálního postupu ale na základě investigativní strategie, která se vyhýbá předstírání a samolibosti.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
komplikované řeči
A.J.K
07.07.06 01:51
Proč vám připadá dům špatný?
Martin Rosa
07.07.06 09:51
..
ondrejcisler
07.07.06 10:03
Komplikované řeči II.
Daniel John
07.07.06 11:37
Komplikované řeči III.
Michal Schwarz
07.07.06 04:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od HMArchitekti