Vienna Twin Tower

Vienna Twin Tower
Spoluautor: Elsa Prochazka
Adresa: Wienerbergstrasse 11, Vídeň, Rakousko
Projekt:1996-99
Realizace:09.1999-01.2001
Užitná plocha:160000 m2


Nová městská čtvrť Wienerberg na jižní hranici města proměnila svými výškovými domy siluetu celé Vídně. Dvě pravoúhlé věže mezi sebou částečně propojené mostními konstrukcemi se tyčí na dvoupatrovém podstavci lichoběžníkového půdorysu. Definují konec jižní dálnice vedoucí do města a zároveň vytvářejí nový okraj města viditelný při pohledu z centra.
Věže se od sebe liší nejen výškově, ale i v šířce. Vzájemně jsou k sobě natočeny pod úhlem 59 stupňů. Řidič míjející tyto věže zažívá napětí, kdy se oba domy mezi sebou neustále střetávají. Jedna věž zmizí, druhá se opět vynoří, objeví se mezera mezi věžemi, obě splynou do jednoho objektu. Díky zasklení přes celou výšku poschodí se rohy stavby vytrácejí a z hmotného objektu se tak stává jen kostra obalená průsvitnou kůží. Tato jedinečná transparentnost vytváří z věží krystalická tělesa umožňující volný pohled na svá vnitřní jádra.
Dvoupatrový sokl Twin Tower se skládá z průběžných atrií, která částečně zasahují až do 2. podzemního podlaží. Rozpínají se kolem obou věží a nad blokem multikina na východní straně domu. Jejich využití je mnohotvárné stejně jako jejich prostorová skladba. Fungují jako hlavní vestibul, vstup do kancelářských věží, lobby pojmenované „létající koberec“ v 1. patře, gastronomický okrsek nebo foyer kina.
Přes takto rozdělené funkce je vše nakonec pospojováno jediným prostorovým kontinuem dovolujícím uživateli pohledy a výhledy do okolních částí a neustále se tak uvnitř orientovat. Velkými světlíky ve stropě dvoupatrové podnože jsou vidět strmící věže. Z každého místa veřejného prostranství uvnitř jsou díky transparentní fasádě možné také průhledy a výhledy do okolí domu.
Monolitický blok multikina s deseti sály částečně sahá až do 4. podzemního podlaží. Jeho horní okraj je v 1. nadzemním patře. Návštěvník tak může přes tento blok přejít do Shopping Parku a poté vyjít na ulici Wienerbergstrasse.

Více staveb od Massimiliano Fuksas