MuBE - Museu Brasileiro de Escultura

MuBE - Museu Brasileiro de Escultura
“Trojúhelníkový pozemek o velikosti 75000 čtverečních stop (7000 m²) leží na hlavní třídě spojující obytnou čtvrť Jardin Europea s centrem města. Namísto klasické budovy volně usazené na pozemku, je zde s terénem i muzeem zacházeno jako s jedním celkem. Velké desky vytvořily zčásti podzemní vnitřní prostory a současně formu venkovního náměstí s bazény a promenádou. Složitý návrh je realizován v jednoduchých formách za pomocí pohledového betonu. Ohromný 197 stop dlouhý a 39 stop široký (60x13m) nosník zarámoval muzeum a vytvořil arkádu nebo přístřeší kryjící vchod. Je patrným znakem muzea v dialogu s městem.“
Martha Thorne, výkonná ředitelka Pritzker Prize

Mendesova Brazilská glyptotéka v São Paulo je jednoduchým, ale přesto provokativním návrhem pracujíícím s obřím překladem, který dodává muzeu osobitý výraz a současně splňuje potřebu chránit a zastiňovat venkovní náměstí. Veškerá péče je směrována k návštěvníkovi, který náměstí využívá k relaxaci, potěšení a sledování představení.
Hlavní vstup do muzea se ukrývá pod náměstím. Rozdílná výška stropů jednotlivých místností muzea vytváří venkovní stupňovitý terén, do kterého se zařezává “štěrbina” vstupu. Pozoruhodné je také “rámování výhledů” šedou pravoúhlou masou na bujnou vegetaci kolem. V závislosti na divákově poloze se jeho zorné pole zužuje nebo rozšiřuje a návštěvník tak pokaždé vnímá krajinu muzea jinak.
Mendesova stavba patřila mezi finalisty soutěže Mies van der Rohe Award 1998 pro latinskoamerickou architekturu, kterou nakonec vyhrál Enrique Norten (TEN Arquitectos) za víceúčelovou stavbu v Mexiku. Toto ocenění bylo jednak stimulující pro místní architekty a zároveň pomohlo zviditelnit současnou latinskou architekturu tak opomíjenou v západním světě.
Za poskytnutí snímků našemu portálu vděčíme brazilskému fotografovi Nelson Kon.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Paulo Archias Mendes da Rocha