Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Willis Faber and Dumas Headquarters

Autor: Lord Norman Foster, Michael Hopkins
Adresa: Friars Street, Ipswich, Velká Británie
Web: www.willis.com
Investor: Willis National Ltd.
Realizace: 1970-75 Výška: 21 m

Kancelářská budova firmy Willis Faber & Dumas je jednou z prvních realizací kanceláře Foster Associates, která vznikla po rozpadu Team 4. Zároveň se ji 25. dubna 1991 podařilo získat jako nejmladší stavbě v Británii status památkově chráněné budovy prvního stupně, což znamená, že už nikdy nemůže být stavebně upravována. Dva roky po svém dokončení stavba získala RIBA Award. Roku 1990 obdržela titul RIBA Architecture Awards Trust, Trustees Medal a byla označena za jednu z nejkrásnějších staveb světa navržených britským architektem za poslední čtvrtstoletí.
Amébní forma ústředí Willis Group (firma zabývající se krizovým managementem a zprostředkování pojistek) vzešla z nepravidelného tvaru stavebního pozemku v centru Ipswich, který obklopuje hned několik rušných křižovatek. Dominantním prvkem uvnitř třípodlažní stavby pro 1300 zaměstnanců je centrální lobby s baterií eskalátorů vedoucí od vstupu až na střešní terasu s restaurací a zahradou. Další z aktivit, která měla povzbuzovat družný život zaměstnanců, byl 25 metrový plavecký bazén v přízemí domu. Z důvodu malého využití byl bazén nakonec v 80. letech zavřen, překryt dřevěnou podlahu a dnes slouží jako další kancelářský prostor. Stopa po bazénu je však stále čitelná díky skleněnému pásu zasazenému do koberce v podlaze.
Konstrukce 750mm silných kazetových stropních desek spočívá na železobetonových sloupech v rastru 14 x 14 metrů. Subtilnější nosné sloupy obíhající po obvodu stavby jsou rozmístěny po 7 metech. Kolem obvodu a schodišťového lobby jsou konzoly odhaleny a zužují se, čímž dodávají stropům na lehkosti a eleganci. Silně vyztužená železobetonová konstrukce (tři vrstvy výztuže nad hlavicemi sloupů) navržená firmou Anthony Hunt Associates postrádá jakékoliv dilatační spáry. Díky své tuhosti také nebylo zapotřebí ztužující jádro. Nosné sloupy (40 mm silná výztuž) mají v přízemí průměr jeden metr a v každém dalším patře se jejich profil zužuje. Plášť stavby tvoří bezrámové zasklení. Kouřový tón skel má zabraňovat přehřívání interiéru od slunečního záření.
Autor: Petr Šmídek, 12.06.06
Návštěvnost: 42966 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.