Radnice Scharnhauser Park

Radnice Scharnhauser Park
Spoluautor: Wiesler Architekten
Adresa: Gerhard-Koch-Strasse 1, Ostfildern, Německo
Investor:Stadt Ostfildern
Soutěž:1998
Projekt:1999
Realizace:2000-04.2002


Radnice je vybudována uprostřed Scharnhauserského parku, bývalé americké vojenské základny u stuttgartského letiště. Je to multifunkční veřejná budova, v níž se nachází městská správa, veřejná správa a dále je zde umístěna veřejná knihovna, výstavní galerie, třídy hudební školy a večerní školy, obřadní síň, kancelářské prostory, sportovní zařízení a víceúčelová hala. Takové spojení různých úřadů veřejné správy vytváří synergický efekt, který programově přispívá k vizuální přehlednosti.

Z prostorového hlediska je celá budova navržena jako velký otevřený veřejný prostor s vloženými důležitými prvky - uzavřenými boxy, které strukturují vnitřní půdorys budovy, jsou rozmístěny v prostoru a zajišťují vzájemnou neboli strategickou komunikaci. Radnice je po celé výšce propojena otvory a terasami s okolím, od úrovně hlavního náměstí po vyhlídku na střeše. Tato otevřená místa zůstávají přístupná i po pracovní době, a tedy slouží jako prostorová i funkční přístavba. Pohyblivé světlo a voda jsou nedílnou součástí projektu a tvoří jemné propojení mezi přírodou a technikou.

Pitter.Patterns je vodní stěna řízená počítačem - návštěvníci musí projít umělým deštěm, který je řízen počítačem. Vodní stěna padá dolů z konzolové střechy a rámuje hlavní vchod. Fasáda s vodní stěnou tvoří proměnlivý povrch vstupního prostoru, který sděluje skrytou informaci.
Wind.Light je světelná instalace umístěná u radnice, je to elektronický prostor rozpohybovaný přírodou. Zavěšené kabely ze skelných vláken, které promítají světelné body na zem, se pohybují vlivem větru. Integrované webové kamery snímají světelné body pomocí sledovacího software a vysílají živé obrazy dynamického uspořádání do budovy a na webové stránky města Ostfildern.
e.gram je datový model, který zobrazuje radnici v digitálním 3D modelu - řeší přístupnost současných veřejných budov. Model samotný je zpracován jako nehmotná trojrozměrná mapa skutečné budovy, která je uzavřena do skleněné kostky vlastní budovy. Jakmile je model osvětlen laserovými paprsky, vnitřní prostorové řešení představuje první krok k propojení digitálního zobrazení a skutečného zastavěného prostoru.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jürgen Mayer H.