Půdní byt Sochařská

Půdní byt Sochařská
Adresa: Sochařská ul., Letná, Praha, Česká republika
Projekt:2005
Realizace:2005
Užitná plocha:225 m2


Půdní byt zaujímá celou plochu půdy a dispozici rozvíjí ve dvou obytných úrovních doplněných vyhlídkovou terasou. Polovina půdního prostoru směrem do ulice byla ponechána ve stávajícím profilu s šikmou střechou a tvoří hlavní obytnou loď s plnou výškou až k hřebeni střechy. Druhá polovina půdy byla zvětšena o narovnání střechy směrem do dvora.

Do návrhu bylo zobrazeno přání investora získat co nejvíce otevřené a prosvětlené prostory. Celá spodní úroveň je proto řešena jako jeden kontinuální prostor se vstupní částí, bočními enklávami kuchyně a pracovny a hlavní obytnou lodí vybavenou třemi atelierovými okny.
V těžišti prostoru je ponechána část střední nosné zdi, kolem níž jsou soustředěny vnitřní vertikální komunikace - schodiště ze spodní na horní obytnou úroveň jako součást hlavní obytné lodi, pokračující v horní úrovni v poloze „za zdí“ směrem na terasu.
V horní úrovni jsou dvě ložnice - každá je doplněna vlastní koupelnou a rodičovská i šatnou. Pokoje se otevírají k západnímu slunci směrem do dvora francouzskými okny ústícími na balkon vzniklý ustoupením hmoty posledního podlaží.
Společná chodba ložnic a vlastní koupelny jsou v zájmu optického propojení prostor a jejich prosvětlení odděleny od prostoru ložnic pouze transparentními skleněnými stěnami s posuvnými dveřmi. Přisvětlení chodby a koupelen je zajištěno pomocí horního pásového světlíku, který je rozepnut na celou délku střechy v poloze za jejím hřebenem. Otevíravé díly krajních polí zajišťují přímé odvětrání koupelen, střední otevíravý světlík je umístěn nad schodištěm a slouží jako výstup na terasu. Stupně schodiště na terasu jsou provedeny jako prosklené a otvorem ve stropě v jejich půdorysné stopě je distribuováno denní světlo až do vstupní haly bytu.

Použité materiály: zděné příčky, omítka, dřevěná podlaha, truhlářské výrobky v kombinaci dřevěná dýha / nerez.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
je-li to hladke, bile
Jan Sommer
09.05.06 12:56
skleněné koupelny
MUlDr
11.05.06 09:56
navstevy nemaji potrebu?
jeterka
11.05.06 10:01
jeee,uz wc vidim!
jeterka
11.05.06 10:12
skleněná ložnice
Milan
13.05.06 12:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od m4 architekti