Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Tropicobar

Autor: ATOS-6 | Radim Václavík
Spoluautor: Kamil Mrva
Adresa: Areál letního koupaliště, Poruba, Ostrava, Česká republika
Investor: Sportovní a rekreační zařízení města Ostravy s.r.o.
Realizace: 02/2004

Autor celkové koncepce části Severní les:
Ing. arch. Radim Václavík
spolupráce: Ing. Ivan Tachezy

Předchůdce Tropicobaru:
autor: Ing. arch. Radim Václavík
spolupráce:Ing. arch. Daniel Labuzík



Tento projekt řeší návrh novostavby nového lehkého prodejního stánku s barovou obsluhou v areálu letního koupaliště v Ostravě – Porubě v rámci celkové obnovy tohoto rekreačního areálu.

Místo stavby se nachází ve stávajícím areálu letního koupaliště v Ostravě – Porubě, který leží na západním okraji městského obvodu Poruba v údolí potoka Porubky, který jím protéká. Areál koupaliště je oplocen. Plochy mezi bazény jsou povětšinou zatravněny udržovaným trávníkem a mají charakter luk, místy porostlé vzrostlou zelení.
V areálu koupaliště se nachází řada stavebních objektů a zařízení, které vznikaly postupně a více méně nahodile dle okamžité potřeby uživatelů. Podobně je řešeno komunikační propojení těchto staveb a zařízení. Řešené území, v němž je navrhováno umístění stánků, se nachází na východním břehu centrálního bazénu.

Naším cílem bylo stavbu harmonicky začlenit do svažitého zalesněného pozadí – maximálně respektovat a nenarušit přírodní rámec byl také základní požadavek odboru životního prostředí magistrátu.

Stavba se proto nad klesajícím terénem jakoby vznáší, vzpíná se nad ním. Zvednutí umožnilo minimalizovat skutečně zastavěnou plochu a naopak dodalo žádoucí dynamiku celému prostoru: bar se vypíná nad svahem, prostor graduje od uzavřeného zázemí přes proměnlivou část baru až k majestátní vyhlídce, kryté pergolou.

Koncepce tropicobaru ruší navyklé schéma rozdělení na interiér a exteriér, bar se stává jakoby jedním z mnoho pokojů areálu koupaliště. Vzdušná, otevřená konstrukce umožňuje prolínání jednotlivých prostorů, mizí hranice mezi interierem a exterierem, okolní příroda prolíná, prosvítá a nahlíží dovnitř.

Lokalita "Severní les"
Les na severní straně bazénu je rozdělen tobogánem na západní a východní část. V západní části jsou rozmístěna odpočívadla, tvořená celodřevěnými variabilními plochami o velikosti 4,5 x 2,5 m. Odpočívadla vytvářejí příjemný relaxační prostor, který je přehledný a kontrolovatelný od bazénu. Přístup k nim je umožněn volně lesem. Blíže k bazénu pak vzniká "chorvatská riviera", tvořená dřevěnými terasami.
Nad původní svažitý rostlý terén v přirozeném centru pohybu u tobogánu se zvedá majestátní vyhlídka s barovým stánkem TROPICOBARU.

Koncepce stavby
Tropicobar je situován u přirozeného centra pohybu lidí u tobogánu. Zvedá se nad svažitým terénem, díky čemuž se občerstvující se hosté mohou těšit krásným výhledem na vodní plochu i na radostné dovádění na dráze vodního tobogánu.

Objekt je tvořen jednoduchou sestavou svislých a vodorovných konstrukčních prvků z lepeného smrkového profilu. Sloupky jsou ze zdvojených fošen obdélníkového průřezu min. 60/260 mm s mezerou 60 mm, do které bude vložena vložka k vytvoření jednoho složeného průřezu. Příčky příčných rámů mají rozměr 60/260 mm a jsou se sloupky spojeny rámovými spoji. Podélné vaznice 60/260 jsou uloženy shora na příčných rámech těsně vedle sloupků, a to z vnitřní strany. Krokve, ukládané po 500 mm, jsou navrženy v rozměru 60/260 mm.

Prostor stánku je tvořen vlastním barovým pultem s barovými přísedy a místností provozního zázemí o rozměrech 2,8 x 4,2 m, na barový prostor navazuje otevřená plocha s posezením pro návštěvníky.

Podlaha bude vytvořena dřevěnými fošnami. Podlahové fošny budou osazeny na rošty tak, aby bylo možné poškozené dílce v budoucnu opravovat výměnou. V části provozního zázemí bude nášlapná vrstva omyvatelná – PVC.

Obvodový plášť je tvořen posuvnými stěnovými dílci. Rámová konstrukce je vyplněna horizontálními otočnými žaluziemi – dřevěný masív z borovice. Dle počasí je možné vytvářet množství variant zastínění baru a vzhledu stánku.

V horní části bude stávající terén vymezen opěrnou stěnou z monolitického železobetonu.
Bednění z dřevěných prken vytvoří pohledovou stranu s horizontálním členěním. Opěrná stěna bude odvodněna drenáží do trativodu. Ve spodní části nad upraveným terénem budou provedeny otvory pro odvod vody v počtu 1ks/m.

Stánek je v části nad vlastním barem a zázemím zastřešen lehkou střešní konstrukcí, tvořenou dřevěným bedněním a střešní krytinou z izolačních pásů SARNAFIL. Pro vytvoření dojmu stojatých drážek plechové krytiny je instalován dekorační profil SARNAFIL.
Autor: Martin Rosa, 04.05.06
Návštěvnost: 61368 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.