ONYX

ONYX
ONYX - "Černá krabice"

Budete-li se odkudkoli dívat na kulturní centrum ONYX, napadne vás většinou jediné - černá krabice posazená na velké šedě betonové parkoviště. Černá krabice zdálky jaksi těžko uchopitelná díky své fasádě, která dělá zdálky dojem mírně pórovité asfaltové lepenky. Fasáda je proražena jen vepředu hlavním vchodem a plakátem s nápisem ONYX. Vše ostatní je skryto pod nepřístupnou slupkou černě.
Z jedné strany je tedy ONYX obklopen velkým parkovištěm, z druhé směrem od zastávky tramvaje se pak tyčí nad staveništěm. Těžko nyní říci, získal-li své jméno dodatečně podle svého vzhledu nebo ho již Jean Nouvel pod tímto názvem koncipoval (onyx - druh polodrahokamu (achátu), na povrchu zpravidla černý, při řezu se objeví soustředné různobarevné pruhy) . ONYX, který zde původně stál osamocen je nyní postupně obklopován novým kinem, obchodním domem Decathlon od Normana Fostera a řadou dalších staveb, ztrácí se tak postupně jeho hypnotická osamocenost černého obelisku na betonové pláni.
Vstupme ale do černé krabice, jakkoli se to z dálky zdálo jen těžko možné. První, co nás upoutá je rozlehlý vstupní sál - jak jinak než celý černý s červenými neony s nápisy Jardin a Salles, které nás směrují ke dvěma kovovým shcodištím. Ve stěně sálu naproti vstupu svítí z černoty pás obrazovek. Co vás zarazí hned na začátku je neuvěřitelně malá světlá výška sálu (cca 2,3 m), která mu společně s horizontální rozlehlostí dává poněkud neuvěřitelné proporce, které se vás snaží přitisknout k zemi a vypudit vás okamžitě k úniku po jednom ze dvou hlavních schodišť, která prosvítají před prosklednými fasádami ukončujícími dvě protější stěny sálu. Tedy nic pro klaustrofobiky - u nás by něco takového asi stěží prošlo. Když jsem do sálu vstoupil já, byl uprostřed malý stoleček s rudým ubrusem a prodavačem lístků - Nouvelovu barevnou kombinaci už známe z Palais de Justice (i když ONYX je vlastně jeho dávným předchůdcem), ani bych se tedy nedivil, kdyby používání rudého ubrusu k tomuto účelu bylo předepsáno protokolem ONYXu. Kovová pozinkovaná schodiště pak vedou k podestám se vstupy do sálů. Jednotlivé stupnice jsou z nevyztuženého plechu a mírně se pod vámi prohýbají.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean Nouvel