Dům s pečovatelskou službou

Dům s pečovatelskou službou
Adresa: Höchsterstraße 30a, Dornbirn, Rakousko
Investor:Stadt Dornbirn
Soutěž:2002
Projekt:2003-05
Realizace:2004 - 09.2005
Užitná plocha:7164 m2
Zastavěná plocha:2066 m2
Plocha pozemku:12171 m2
Obestavěný prostor:28330 m3
Náklady:12 000 000 Euro


Jednoduchá hmota s jemným probarvením a jasně akcentovanými zářezy: svazky oken jsou potlačeny fasádou - podobně syté a tmavě zbarvené, ale nikoliv nudné a saténové, ale lesklé. Okna sahají téměř k podlaze (francouzská okna), což umožňuje také sedícím nádherný výhled do parku. V podstatě klidná fasáda je rozřezána vysoko položenými parapety v části se společnými terasami, připomínajícími úzké, ale ostře definované zářezy, které vytvářejí živou hru světla a stínu.
Tři horní patra jsou položená na ustoupené skleněné základně, což vytváří dojem budovy vznášející se nad zemí. Tedy žádná nepřekonatelná překážka, volný prostor může volně protékat pod budovou, zachovávajíc návaznost a pokračování parku. Přízemí je důsledně otevřené. Obsahuje hlavní společné prostory a poskytuje štědré chráněné volné plochy. Výklenek obíhající budovu umožňuje pobývat venku i v případě nepřízně počasí. Rozlehlá plocha lesklé betonové základny odráží světla hluboko dolů a poskytuje širokou platformu pro rozmanité aktivity.
Základní záměr – uspořádané krátké vzdálenosti, prostorová úspornost, přehlednost a prosvětlenost s důrazem na otevřenost, komplexnost a proměnlivost. Vedle jednoduchého ekonomického designu, celkový koncept svou jednoduchou lehkou prefabrikovanou stavební konstrukcí rovněž umožňuje rychlý stavební vývoj – jak budovy tak všech obvodových zdí.

Článek vznikl ve spolupráci s GA Brno, kde v těchto dnech probíhá výstava o díle Riepl Riepl Architekten s názvem Room to move.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Riepl Riepl Architekten