Rodinný dům s ateliérem

Rodinný dům s ateliérem
Adresa: U školské zahrady, Kobylisy, Praha, Česká republika
Investor:Karel a Monika Mrázkovi
Projekt:1999
Realizace:2000-02
Zastavěná plocha:122 m2
Plocha pozemku:850 m2
Obestavěný prostor:1400 m3
Náklady:10 000 000 CZK


Rodinný dům s ateliérem v Praze-Kobylisích byl postaven na rovině s příkrým jižním srázem a jihozápadní orientací. Koncepce zastavění pozemku o velikosti 850 m² vychází z požadavku jednoduchosti a srozumitelnosti řešení při maximálním využití plochy pro všechny funkce spojené s bydlením. Objekt je umístěn tak, aby byl co nejvíce zachován přírodní charakter jihozápadní části poblíž pískovcové skalní terasy.
Vlastní objekt sestávající ze dvou nadzemních podlaží s vykonzolovanou terasou a bazénkem je podpírán ustupujícím podlažím zapuštěným v terénu. Dům je doplněn samostatně stojící stěnou, která vymezuje prostor komunikační haly uzavřené skleněnými výplněmi. Zastřešení objektu tvoří plochá zelená střecha přístupná výklopným proskleným světlíkem. Řešení dispozice je podřízeno požadavku polyfunkčního využití domu - ateliéru s bydlením. Oba provozy mají samostatné schodiště a vlastní vstupy. Polozapuštěný suterén slouží jako ateliér s kuchyňkou a hygienickým zázemím, nachází se zde garáž a technická místnost. V přízemí je situován hlavní vstup s halou, obývací pokoj s východem na terasu, kuchyň s jídelnou, místnost pro domácí práce a pracovna. V prvním poschodí jsou ložnice, dva dětské pokoje, koupelny a šatny.
Konstrukci tvoří stěny z termobloků s monolitickými stropy, pohledový beton a ocelové pozinkované nosníky. K použitým materiálům patří desky Cembonit, přírodní plech Corten a čiré sklo v rámech z eloxovaného hliníku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Architektonický atelier KAAMA