Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Turistická kamenná rozhledna Brdo – Chřiby

Autor: NEW WORK | Svatopluk Sládeček
Hlavní dodavatel: Staveko Uherské Hradiště
Adresa: Česká republika | mapa
Web: www.obeckostelany.cz
Investor: Sdružení pro podporu místních iniciativ Chřiby, Obec Kostelany
Náklady: 5 500 000 CZK Projekt: 2001
Realizace: 21.10.2001 - 21.10.2004 Výška: 24 m
Zastavěná plocha: 46 m² Obestavěný prostor: 974 m³

Zástupci obcí ve Chřibech chtěli postavit kamennou rozhlednu, protože v obci Žlutavy je pískovcový lom, který měl výhodně poskytnout materiál. Nejvyšší vrchol Brdo je obklopen lesy a i "nevýhodné dřevo" by jistě bylo výhodnější než "výhodný kámen". U stavby jejímž v podstatě jediným úkolem je poskytnout jiný a nový úhel pohledu je ale taková úvaha nadbytečná.
Nejbližší obydlené místo (chata Bunč) je vzdáleno cca 3,5 km, vrchol sám je motorovými vozidly nesnadno dostupný a není ani možné jej zásobovat vodou a elektřinou. Vzhledem k tomu bylo zřejmé, že výstavba bude neustálý proces zjednodušování a jakákoliv chyba zůstane neopravena.
Pokusili jsme se dobře zvážit způsob provádění, materiály a najít řešení co možná nejoriginálnější vycházející z těchto tradičních a primitivních materiálů, kamenného zdiva a dřevěných dubových schodišť a stropů.

Novostavba turistické rozhledny je situována na vrcholu - temeni kopce Brdo, v pohoří Chřiby.
Základna rozhledny je na stávající kótě 588 m.n.m.
Hlavní hmota rozhledny je z kamenného zdiva mírně ustupující směrem k vrcholu.
Tvar věže vychází z vlastností stavebního materiálu a jeho využití tradičním způsobem, bez podpůrných ocelových konstrukcí. Stavebním materiálem je kámen - pískovec z nedalekých Žlutav.
Stupňovité zužování věže směrem k vrcholu, je podmíněno ubýváním statického zatížení.
Celková výška rozhledny je 23,9 m.

Půdorysný tvar rozhledny je rovnoramenný trojúhelník se zaoblenými rohy rozšiřující se na jih. Půdorysná stopa je přizpůsobena možnostem terénu a klimatickým podmínkám daného území.

Nástup do věže je řešen vnějším dřevěným schodištěm vedoucím do 1. NP. Toto řešení umožňuje využití přízemí věže jako technického zázemí.Tělem věže prochází dřevěná konstrukce schodiště s oddechovými podestami, obohacená průhledy do krajiny. Na vrcholu věže je krytá vyhlídka, prosklená do všech stran. Při vhodném počasí lze polovinu skleněných ploch otevřít.
Zastřešení věže je plochou střechou s krytinou z měděného plechu.

Spolupráce: Ing. arch. Hana Maršíková, Ing. arch. Daniela Babíčková, Ing. arch. Pavel Míček, M.A. Bohuslav Stránský
Technické řešení: Ing. Martin Nedbálek, Ing. Petra Nedbálková
Statika: Ing.Jiří Stehno
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 02.04.07
Návštěvnost: 55131 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.