Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Komorní scéna Aréna

Autor: Rastislav Juhás, Marcela Steinbachová
Adresa: tř. 28. října 2, Ostrava, Česká republika
Web: www.divadloarena.cz
Realizace: 10/2005

Noblesa a syrovost
Tento návrh vznikl jako změna stavby těsně před dokončením. Vedení alternativního souboru si nedovedlo představit, že předprostory divadelního sálu budou bez jakékoli atmosféry, připomínající kancelářské prostory 80. let. Přivolali nás na pomoc a dokázali náš návrh prosadit. Zrušili jsme minerální kazetové podhledy, downlighty, koberce, některé dveře atd. Bohužel nebylo možné zasahovat a měnit polohu a funkce jednotlivých místností. Začali jsme očišťovat a zjednodušovat. Vypouštět zbytečné, přiznávat původní materiály, trámové stropy, vzduchotechniku. A to vše jsme doplnili o prvky, které vznikali v úzké spolupráci s vedením divadla: variabilní divadelní schody k baru, šatna i jako klubový prostor herců, toalety jako důležité prostory hygieny a očisty s individuálním charakterem (toaleta zrcadlová, toaleta s neonovými nápisy, toaleta s ornamenty. Dámská umývárna bílá, pánská černá. Místnost s pisoáry jako místo Duchampova surrealismu. Radost, hra, překvapení. Součinnost divadla a architektury.

Nobleness and Rawness
This design came to existence shortly before completing the renovation of the building. It was assigned as a change of the existing project. The managing directors of an alternative theatre ensemble were not satisfied with the idea that the theatre should have athmosphereless ante-rooms as if in an administrative building of the 80s. They called us to help and were able to promote our design. We removed the mineral soffit, downlights, carpets, some of the doors etc. It was unfortunately not possible to change the layout and the function of individual rooms. We started to purify and to simplify. We removed the superfluous, we admitted original materials, beam ceilings, air conditioning. Then we designed – in close cooperation with the theatre management - the new elements: variable theatre stairs leading to the bar, cloakroom as a club for actors, toilets as important space of hygiene and purification, toilets of individual characters (mirror toilet, neon sign toilet, ornamented toilet). Ladies bathroom white, gentlemen's black. A room with urinals as a space of Duchamp´s surrealism. Joy, playing and surprise. Theatre and architecture connected.
Projekt
Fotografie
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 07.04.06
Návštěvnost: 67152 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktorino 07.04.06 14:38
vittoria ms 07.04.06 16:39
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.