New Holland

New Holland


Rotterdam, 8. února 2006 - Erick van Egeraat associated architects je jeden z čelních uchazečů o návrh rozvoje ostrova New Holland v Petrohradu. Tato soutěž je iniciativou města Petrohradu a švédsko-ruské investiční firmy, Russian Real Estate Investment Company (Ruric), finančního partnera EEA.
Areál na ostrově New Holland byl původně postaven jako loděnice za vlády Petra Velikého. Je situován v západní části historického centra Petrohradu. Vodní kanály obepínají celý ostrov a jsou propojeny s centrální nádrží, která vytváří vnitřní přístav obklopený historickými stavbami. Nejstaršími a nejzajímavějšími historickými budovami jsou sklady na sušení dřeva postavené z režného zdiva, centrální nádrž a původní vězení - pozoruhodná budova kruhového půdorysu. Tyto objekty mají být zachovány a revitalizovány s různorodým programem.
Kvůli vyjímečné strategické poloze v rámci kulturního a historického centra Petrohradu (státní muzeum Ermitáž, budova Admirality, katedrála sv. Izáka a divadlo Marinsky) je v návrhu kladen důraz na kulturní a zabavní využití ostrova. Místo se stane novou destinací soudobé mezinárodní kultury a zábavy v Petrohradu, nabídne prostor pro pořádání velkých koncertů pod širým nebem, festivalů, společenských akcí, projekcí, modních přehlídek, uměleckých instalací a performancí.
Různorodost programu vytváří mnohovrstvý dialog mezi novým a starým. Nová identita tvořená třemi elementy - ikonami / Palace of festivals, Dutch Houses, Hotel / zvyšuje atraktivitu místa. Atmosféra vnitřního přístavu je zachována a vodní nádrž se stává centrem celého ostrova. Tento centrální prostor slouží jako prvek propojující odlišné funkce a ztělesňuje vztah mezi minulostí a přítomností. Budovy zahrnují čtyřhvězdičkový a pětihvězdičkový hotel, dále takzvané holandské domy / Dutch Houses /, které jsou multifunkčním obchodním, rezidenčním a zábavním komplexem. Jejich hmotové řešení odkazuje na historické městské domy charakteristické pro Holandsko. Palace of Festivals - flexibilní prostor určený pro nejrůznější kulturní akce. Pod celým komplexem jsou dvě patra podzemních garáží.

“Náš záměr není navrhout určité budovy, ale přetvořit ostrov v rezonující celek, poskytující Petrohradu nové zábavní, kulturní a komerční centrum pro jeho obyvatele a návštěvníky.”
Erick van Egeraat
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od EEA