Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
La Maison Hermès

Autor: Renzo Piano
Adresa: 5-4-19 Ginza, Chuo-ku, Tokio, Japonsko
Web: www.hermes.com
Realizace: 02.07.1998 – 25.06.2001 Počet pater: 11
Užitná plocha: 6071 m²

V nejuspěchanější části Tokia byl na konci června roku 2001 otevřen první z řady vlajkových obchodů firmy Hermès - výrobce luxusního koženého zboží. Jean Louis Dumas, šéf tohoto francouzského módního impéria, koupil v roce 1998 velmi úzký pozemek (11x45m) ležící v těsném sousedství showroomu firmy Sony od Ashihara Yoshinobu z roku 1966.
Architektovým úkolem bylo vtěsnat do tak úzkého převýšeného objemu výstavní galerii, kanceláře, prodejní plochy, dílny, divadlo a to vše ukončit střešní zahradou. Autor stavby, italská legenda Renzo Piano, chtěl zároveň vytvořit “kouzelnou lucernu”, jejíž světlo by se šířilo z celého objemu domu a jemně osvětlovalo svoje okolí. Janovská kancelář Renzo Piana už dávno prokázala svoji řemeslnou zdatnost a invenční myšlení při řešení problémů. Jejich konstrukční detaily často vypadají jako umělecká díla, což taky bylo blízké filosofii značky Hermès.
Stavbu domu tvoří dvě konstrukční části: masivní betonové jádro přimykající se k sousední cihlové budově a lehká zavěšená ocelová konstrukce obalená translucentním pláštěm. Inženýři z Arup vyvinuli zcela nový systém výborně odolávající zemětřesení. Vycházeli však přitom z tradičních japonských stavebních technik, které byly použity například už při stavbě dřevěných pagod. Přes čtyřicet metrů dlouhá fasáda v boční uličce je přerušena na dvě části malým nádvořím, ve kterém je zavěšena pohyblivá socha od Susumu Shingo. Nároží obchodu byla změkčena zakulacením vyskládaným z luxferů polovičních rozměrů.
Metalizované luxfery Pegasus použité k opláštění obchodní domu navrhl Renzo Piano ve společnosti s firmou Vetroarredo speciálně pro tuto stavbu. Každý z celkových 13000 luxferů má rozměry 42,8 x 42,8 cm. Jejich předností je metalizovaný lak na bočnicích, který zvyšuje prostup světla konstrukcí a zdůrazňuje světelné odrazy budovy samotné. Dalším prvkem je více vyčnívající okraj luxfery, který dovoluje jednotlivé skleněné tvárnice více "přirazit" k sobě a opticky zúžit tloušťku spár. Spárami procházejí předpjaté ocelové tyče na nichž jsou tvarovky položeny a v případě zemětřesení se může každá z nich vychýlit až o 4 milimetry aniž by došlo k jejímu poškození. Skleněné bloky byly ručně vyrobeny v Itálii, a díky lidskému faktoru vykazuje každý luxfer neopakovatelné nepřesnosti. Vzduchová mezera uvnitř luxferů zároveň slouží jako zvuková izolace, která filtruje městský hluk šířící se dovnitř. Jediným komunikačním prvkem mezi vnitřkem a vnějškem nakonec zbylo jen světlo. Přesně jak si to autor stavby přál.

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 10.03.06
Návštěvnost: 63962 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Dodatek Petr Šmídek 22.03.06 10:16
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.