Hotel Puerta América - 1. poschodí

Hotel Puerta América - 1. poschodí
Adresa: 41 Avenida de América, Madrid, Španělsko
Projekt:2004
Realizace:2005
Užitná plocha:1200 m2


Ještě nedávno bylo jméno Zaha Hadid spojováno s neuskutečnitelnými vizemi než realizovanými stavbami. Pohled na její dřívější práce však ohromí i nynější hotelové hosty. Je jimi totiž potištěno ložní prádlo.
Interiéry stejně tak jako její celé stavby hrají organikou, pocitem zamrzlé tekutosti nebo zastaveného pohybu. Po otevření výtahových dveří v prvním patře hotelu Puerta América se na člověka vyvalí krajina, kterou již měl možnost zažít na výstavě Ice-Storm. Tomuto prostoru však navíc dominuje je lustr s názvem Chandelier Vortexx, který Zaha Hadid navrhla minulý rok pro firmu Zumtobel Staff. Díky LED-diodám dokáže lustr plynule měnit světlo a navíc zůstat ledově chladným (diody totiž produkují jen minimální množství tepla).
Pokoje působí dojmem, jako by byl odlit z jednoho kusu. Postel, konferenční stůl, vana, umyvadlo a další nábytek plynule vrůstají do vnitřního prostoru ze zdí a podlahy. Vana v koupelně se přeměňuje v umyvadlo a pod ním vyrůstá osten pro odkládání ručníků. Záchodová mísa od Stefano Giovannoni pro firmu Alessi dokonale souzní s futurologickými představami Zaha Hadid. Nepřímé osvětlení interiéru vyhází ze záhybů a prostorových trhlin. Také odpadkové koše byly navrhnuty výhradně jen pro tento hotel a tak by se dalo pokračovat. Tento malý zázrak umožnil materiál LG Hi-Macs od německé firmy Rosskopf und Partner.

28 pokojů navržených Zahou Hadid v prvním patře hotelu Puerta América je vybaveno klimatizací, trezorem, bezdrátovým připojení na internet a minibarem. Ceny dvojlůžkových pokojů začínají na hranici 161 Euro za noc.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha M. Hadid