Hotel Puerta América

Hotel Puerta América
Autor: Jean Nouvel
Adresa: 41 Avenida de América, Madrid, Španělsko
Realizace:2004 - 30.06.2005
Užitná plocha:34000 m2
Náklady:75 000 000 Euro


Společnost Silken provozující ve Španělsku síť luxusních hotelů zažila v minulém roce neuvěřitelně úspěšný rok. Počet jejich hotelů překročil hranici 30. staveb a současně překročila hranice Španělska. Několik měsíců před Hotel Puerta América získali hotel v Bruselu a na letošní rok plánují otevřít luxusní pětihvězdičkový projekt v centru Londýna, který pro ně navrhoval Norman Foster. V polovině minulého roku Silken do svého portfolia zařadila velice zajímavý projekt - Hotel Puerta América. Na tomto madridském pětihvězdičkovém hotelu s 342 lužky se podepsalo devatenáct různých architektonických kanceláří. Autorem hrubé stavby připomínající svými křídly rozevřenou knihu je SGA Estudio, kterou do básně Libertad (svoboda) obalil Jean Nouvel. Útržky této básně Paula Eluarda jsou v mnoha jazycích roztroušeny po celé fasádě hotelu ať už na hliníkových panelech nebo na polohovatelných markýzách. Nouvel celý projekt nazval jako "Mad Hotel", z něhož se brzy stane muzeum moderního designu, protože ke každému podlaží nebo jen realizaci části stavby byl přitván jiný autor. A co se stane, když pozvete na jednu hromadu tak slavná jména jako Jean Nouvel, Javier Mariscal a Fernando Salas, Arata Isozaki, Richard Gluckman, Kathryn Findlay, Ron Arad, Vittorio & Luchino, Eva Castro a Hoger Kehlne, David Chipperfield, Norman Foster, Zaha Hadid, John Pawson, Christian Liaigre, Marc Newson, Harrieet Bourne a Jonanthan Bell, Arnold Chan, Jasón Bruges, Teresa Sapey a Felipe Saes de Gordoa? Tak hlavně je několikrát překročen plánovaný rozpočet. Není vůbec snadné udržet na uzdě tolik soutěživých egocentriků. Konečný výsledek však stojí za těch pár infarktů, které se o manažery Silken během realizace pokoušely. Pouhé zmáčknutí knoflíku ve výtahu vás přenese do zcela odlišných světů a způsobů nazírání na architekturu.
Vybrání architekti byli osloveni přímo. Všichni dostali stejnou plochu s přesnými rozměry pokojů, stejnou sumu peněz a naprostou svobodu. Jen na ztvárnění čtvrtého patra byla vypsána soutěž, kterou vyhrálo mladé italsko-londýnské Plasma Studio.

Rozdělení podle architektů
12. a 13. poschodí - Jean Nouvel
11. poschodí - J.Mariscal a F.Salas
10. poschodí - Arata Isozaki
9. poschodí - Richard Gluckman
8. poschodí - Kathryn Finlay
7. poschodí - Ron Arad
6. poschodí - Marc Newson
5. poschodí - Vitorio & Lucchino
4. poschodí - Plasma Studio
3. poschodí - David Chipperfield
2. poschodí - Norman Foster
1. poschodí - Zaha Hadid
přízemí - John Pawson (lobby) a Christian Liaigre (restaurace)
garáže a suterén - Teresa Sapey
zahrada - Harriet Bourne a Jonathan Bell (arch.) a Oscar Neimeyer (soch.)

Autor opláštění hotelu dostal také možnost navrhnout celkem 12 pokojů ve dvanáctém poschodí s přívlastkem "libertine" (prostopášné), které zároveň patří mezi ty nejdražší. Cena dvojlůžkového pokoje zde začíná na 696 Euro. Jean Nouvel si zde ke spolupráci přivyzval kontroverzního japonského uměleckého fotografa Nobuyoshi Araki a Francouze Alaina Fleischera. Systém jeho apartmánů tvoří čtyři posuvné stěny, které vzájemně běží do kříže. Na dvou protilehlých stěnách jsou k vidění Arakiho práce - Japonska v kimonu a květina. Při posunu dochází k psychadelickým kompozicím. Poslední třinácté patro s bazénem, posilovnou, barem a překrásným výhledem pochází také z Nouvelovy kanceláře.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean Nouvel