Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům manželů Ungerových

Autor: Pavel Mudřík
Spoluautor: Michael Hofman
Adresa: Slupečná, Lipno nad Vltavou, Česká republika
Investor: manželé Ungerovi
Projekt: 2002-03 Realizace: 2005
Užitná plocha: 401 m² Zastavěná plocha: 202 m²
Plocha pozemku: 4060 m² Obestavěný prostor: 1440 m³

Zadání stavebníka znělo z počátku celkem banálně – postavit dům, resp. chalupu na rekreaci s možností budoucího trvalého bydlení. S přibývajícím časem stráveným konzultacemi , vzájemným se poznáváním a odkrýváním prostorových požadavků investora dostal úkol konkrétní rysy. Po bližším poznání kraje Šumavy v okolí Lipna, bylo zadání definováno jednoznačně. K dispozici byl pozemek na okraji obce Slupečná, tvořící již součást volné přírody. Snahou bylo koncentrovat veškerý program a energii do jednoho jasného objektu – bloku domu, tím maximálně uvolnit pozemek a ponechat okolí stavby, tedy louku v intaktním stavu.
Dům je příčně situován na nejvyšším bodě pozemku, takže vždy při příjezdu po mírně stoupající zatočené kamenité cestě je stavba před vámi, natáčí se a přibližuje . Svou dispozicí reaguje na průhledy do krajiny, je příčně transparentní, takže podporuje maximálně vjemy z krásné okolní přírody. Toto byla pro mě definice úkolu: vytvořit dům – sevřený, kompaktní, introvertní, bezpečný, současně využívající energii okolní přírody s průhledy do krajiny, zároveň splnit požadavek na dvě samostatně fungující bytové části. Dalším kritériem byla striktní omezení vydaná památkovou péčí – hlavně na typ a sklonitost střechy.
V průběhu stavby došlo k dílčím změnám a zjednodušení výrazu stavby.
Dispozičně jde o dva byty se společným bodem vstupu.
Stavební podstata je založena na pravdivosti materiálů vně i uvnitř domu. Vnější plášť tvoří kámen z místního lomu “Plešivec“ a modřínové fošny kladené na peření, upravené oleji.
Stavba je plně dokončena a čeká ji postupné zabydlování vytyčené koncepce interiéru.
Okolí stavby je nyní důležité navrátit jeho původní samozřejmost a původnost zeleně, výstavbou dotčené . Vstup do krajiny, kromě vlastního domu, bude omezen na nutné minimum, bez zbytečných probírek a výsadby novotvarů.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 17.01.06
Návštěvnost: 101836 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Klobouk dolů Eva Z. 13.02.06 13:12
laik RadimMorys 10.03.06 10:09
jak ti duni stropy? trava 22.03.06 15:42
Peníze?!..není problém!! Radek 29.06.06 19:48
lehký nesoulad? Dušan Ingr 31.07.06 20:56
nádhera Jan Jaroš 02.09.07 19:20
pěkné Jiří Chudoba 12.01.08 16:19
Rodinný dům Ungerových Eva 31.03.08 11:35
moc moc moc moc moc,....pěkný kokus 06.08.08 08:22
pozar petranj 21.07.10 13:21
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.