Rodinný dům manželů Ungerových

Rodinný dům manželů Ungerových
Spoluautor: Michael Hofman
Investor:manželé Ungerovi
Projekt:2002-03
Realizace:2005
Užitná plocha:401 m2
Zastavěná plocha:202 m2
Plocha pozemku:4060 m2
Obestavěný prostor:1440 m3


Zadání stavebníka znělo z počátku celkem banálně – postavit dům, resp. chalupu na rekreaci s možností budoucího trvalého bydlení. S přibývajícím časem stráveným konzultacemi , vzájemným se poznáváním a odkrýváním prostorových požadavků investora dostal úkol konkrétní rysy. Po bližším poznání kraje Šumavy v okolí Lipna, bylo zadání definováno jednoznačně. K dispozici byl pozemek na okraji obce Slupečná, tvořící již součást volné přírody. Snahou bylo koncentrovat veškerý program a energii do jednoho jasného objektu – bloku domu, tím maximálně uvolnit pozemek a ponechat okolí stavby, tedy louku v intaktním stavu.
Dům je příčně situován na nejvyšším bodě pozemku, takže vždy při příjezdu po mírně stoupající zatočené kamenité cestě je stavba před vámi, natáčí se a přibližuje . Svou dispozicí reaguje na průhledy do krajiny, je příčně transparentní, takže podporuje maximálně vjemy z krásné okolní přírody. Toto byla pro mě definice úkolu: vytvořit dům – sevřený, kompaktní, introvertní, bezpečný, současně využívající energii okolní přírody s průhledy do krajiny, zároveň splnit požadavek na dvě samostatně fungující bytové části. Dalším kritériem byla striktní omezení vydaná památkovou péčí – hlavně na typ a sklonitost střechy.
V průběhu stavby došlo k dílčím změnám a zjednodušení výrazu stavby.
Dispozičně jde o dva byty se společným bodem vstupu.
Stavební podstata je založena na pravdivosti materiálů vně i uvnitř domu. Vnější plášť tvoří kámen z místního lomu “Plešivec“ a modřínové fošny kladené na peření, upravené oleji.
Stavba je plně dokončena a čeká ji postupné zabydlování vytyčené koncepce interiéru.
Okolí stavby je nyní důležité navrátit jeho původní samozřejmost a původnost zeleně, výstavbou dotčené . Vstup do krajiny, kromě vlastního domu, bude omezen na nutné minimum, bez zbytečných probírek a výsadby novotvarů.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Klobouk dolů
Eva Z.
13.02.06 01:49
laik
RadimMorys
10.03.06 10:47
jak ti duni stropy?
trava
22.03.06 03:40
Peníze?!..není problém!!
Radek
29.06.06 07:26
lehký nesoulad?
Dušan Ingr
31.07.06 08:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Mudřík