Nemausus 1

Nemausus 1
Soubor 144 sociálních bytů na jihu francouzského Nîmes vypadá jako dva obří tankery, které se ocitly na suchu. Z ekonomických důvodů byly na stavbě ve velké míře použity sériové díly z průmyslové architektury, což posílilo pocit vnímání domu jako lodě. Monotónně se opakující modul nosné betonové konstrukce nezabránil tomu, aby nevznikla nabídka 17 různých variant bytů (některé z nich jsou na sociální bytovky opravdu velkorysé - 140 m²). Betonová konstrukce byla obalena do hliníkového pláště, který se dá v případě potřeb složit jako garážová vrata a život z bytů přesunout na rozměrnou pavlač. Dům si stejně jako své kritiky našel i zastánce. Namísto sociálního ghetta se z něj stala umělecká kolonie. Osobně jsem dům objevil v roce 1996 a po deseti letech ho konečně uvidím na vlastní oči.

Koncept
Nouvelovým cílem bylo vytvořit za stejné peníze více podlažní plochy než bylo obvyklé. Postavil však dva domy s běžným rozpočtem. Protože se výška nájmu odvozuje podle počtu čtverečních metrů na obyvatele, platí nájemníci nadprůměrnou cenu. Vzniklo o 55% více prostoru, který byl zároveň o 52% dražší. Stavební firma ušetřila, ne však lidé žijící v domě.

Profil obyvatel

Nájemníci Nemausus jsou mladí. 80% z nich je mladších než 35 let. Nejstarší obyvatel má 51 roků. 20% nezaměstnaní, 3% dělníci, 20% zaměstnaní, 31% nadprůměrně vzdělaní, 19% studenti, 7% ostatní.
30% obyvatel tvoří nízkopříjmová skupina lidí; 40% skupina se středním příjmem, která ve Francii běžně žije ve vlastním rodinném domě, ale nemají tu potřebu; 30% nejsou sociální skupinou, ale bydlí zde protože se jim líbí architektura.
Mají rádi: luxusní prostory; velké byty a terasy; spousta světla v interiérech; dobře odizolované.
Nemají rádi: betonové zdi vypadají jako nedokončené; umění na stěnách připomíná grafitti; betonové zdi jsou špinavé; architekt se snažil svojí stavbou příliš provokovat; byty se nedají úplně zatemnit; mimo byt chybí uzamykatelné kočárkárny nebo sklepy.
Standard bytů: 15m² velké koupelny s oknem, 5 metrů světlá výška obývacího pokoje.

Fakta

Projekt Nemausus se prodražil o 1,5 milionu francouzských Franků (zhruba 8 milionů korun, ale před dvaceti lety), což zapříčinilo průmyslově vyráběné zábradlí balkonů, které muselo být přizpůsobeno k přimontování na hlavní ocelovou konstrukci balkonů.
Skládací dveře na jižní straně domu stály celkem 9,4% z celkového rozpočtu stavby. Lidem se však líbí možnost otevření celého bytu na balkón.
Červenobílé signalizační nátěry stály 0,8% z ceny domu. Někteří shledávají industriální znaky domu za přehnané.

Politika

Starosta Nîmes se zná Nouvelem od doby soutěže na Carré d’Art, kterou nakonec postavil Norman Foster, ale Nouvel byl také-vítězem. Starosta byl celý horlivý, aby se mohl s Nouvelem podílet na nějakém projektu, a dal mu volnou ruku při navrhování. Nouvel zavolal Jean-Marc Ibos, který v té době pracoval v kanceláři Franka Gehryho, jestli by mu s projektem nepomohl, s čímž Ibos souhlasil.
Stavební firmy se obávaly neobyčejné náročnosti projektu a souhlasily s jeho realizací jen za cenu velmi vysokých nákladů. O ceně se architekti se stavebními firmami dohadovali 15 dní.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean-Marc Ibos, Jean Nouvel