Květinářství Wild at Heart

Květinářství Wild at Heart
Adresa: 49a Ledbury Road, Notting Hill, Londýn, Velká Británie
Realizace:1997
Užitná plocha:60 m2


Fasáda obchodu s květinami v londýnské čtvrti Notting Hill se nápadně odlišuje od klasického pojímání výloh v Londýně, což jsou jen velké skleněné plochy v ocelových nebo betonových rámech. Kaplického fasáda je namísto toho inspirována ztvárněním obchodů meziválečnou modernou, jaké mohl vidět ještě jako mladý architekt v Praze nebo mnohokrát zveřejňovaných návrzích obchodů Wells Coatese z dvacátých a třicátých let 20. století. Nicky Tibbles, majitelka květinářství Wild at Heart, už ve stejné čtvrti vlastnila jeden nadmíru dobře navržený obchod od Piers Gougha. Pro nový větší obchod hledala trochu formálnější výraz. Jak říká Angus Pond, spolupracovník ve Future Systems, měli „vytvořit pro květiny elegantní módní prostředí.”
Výsledkem byl jednoduchý bílý interiér, který vyzdvihne nádheru barev každé z květin. Namísto toho, aby byly květiny vystavovány tradičně v kbelících po mnoha svazcích, jsou zde květy umístěny ve zvlněných kaskádovitých policích, do nichž byly vestavěny nádoby s vodou. Nosnou konstrukci zohýbaných polic tvoří na bílo lakované MDF desky. V suterénu se nachází přípravna a další zázemí obchodu. Aby i sem mohlo nerušeně proudit denní světlo, byl hned u vstupu odstraněn kus podlahy. Tento otvor překlenuje vstupní most, který po obou stranách chrání dvě zakřivená zábradlí. Mezi police s květinami byly zakomponovány další dva prvky: sedačka ze světle žlutého plastu a pokladna. U stropu zavěšený projektor vysílá na zadní stěnu prodejny různé obrazy květin.
K nejpůsobivějším částem projektu bez pochyby patří skleněná deska, která byla vysazena před původní fasádu. „Chtěli jsme vytvořit něco nového a ne osadit klasicky zarámované sklo,” vysvětluje Pond. Tento prvek působí jako přesazena tabule skla, která okamžitě dává vědět, co je zde nové a co staré. Sklo je ze zadní části nalakováno, přičemž uprostřed zůstalo transparentní organicky tvarované okno.
Na závěr zůstala vstupní rampa z hliníku, která ukončuje celý tak výjimečný obchod. Překlenuje nově vytvořený otvor do suterénu a stojí v opozici ke všem konvenčním vstupům do obchodů v okolí. Upomíná také na rané projekty Future Systems, jako například rekonstrukce bytu Deyana Sudjiće z roku 1983, a zároveň je úvodem pro vstupní tunel Comme des Garçon v New Yorku, který následoval o rok později.

Poznámka: Zběsilost v srdci (Wild at Heart) je název filmu Davida Lynche z roku 1990.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jen tak...
oazka
05.01.06 02:10
jen tak..
Martin Franěk
05.01.06 03:16
to Martin
oazka
06.01.06 08:23
to Martin
oazka
06.01.06 08:13
re
Martin Franěk
06.01.06 09:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Future Systems