Venice House

Venice House
Adresa: 2315 Ocean Front Walk, Venice, USA
Realizace:1988-90


Rodinné domy na Ocean Front Walk ve Venice jsou stejně exklusivní jako samotné prostředí, do kterého byly navrhovány. V těchto domech se spíš než uvnitř žije na velkých terasách a pod pergolami. A když už jste uvnitř, pak se vám venkovní život snaží všemožnými způsoby připomínat. Antoine Predock je mistrem v kombinaci prvků aktivního způsobu života s pokojným domácím prostředím. Predockův dům ve Venice neexhibuje jako sousední Norton House od Franka Gehryho, přesto ztělesňuje koncept většiny okolních domů - cítit se uvnitř jakoby jste byli venku. Nosná kostra domu byla na místě odlita z betonu. Ačkoli byste mohli v okolí najít několik podobně zbudovaných domů, ten Predockův se v několika případech vymyká. Člení dům do tří úrovní, které jsou nejlépe čitelné při pohledu z pláže. První z úrovní je za červeně orámovaným oknem s výškou přes dvě patra, druhou vrstvu vytváří masivní betonová zeď s vyříznutým otvorem a schodištěm vedoucím do poslední úrovně, kterou představuje otevřená terasa na střeše domu.
Jedním z hlavních cílu, o které se Predock při navrhování domu snažil, bylo „prozkoumat vztahy mezi vodou a zemí.” Architekt se ve svém projektu zaměřil hlavně na Tichý oceán. Objeví se před vámi při vstupu do domu a od té doby ho neztratíte z očí. Pro lepší čitelnost vody opatřil Predock vstupní schody černou lesknoucí se žulou. Žula tvoří také velkou část dlažby hlavního patra. Nesouběžné linky v dlažbě vytvářejí při pohledu od vstupu převrácenou perspektivu. Od vstupu k oknu se pruh rozšiřuje a opticky tak protáhlý dům zkracuje a oceán ještě víc přibližuje.
Na konci leštěné žulové cesty je jednu tunu vážící otáčivé okno o rozměrech 8 x 14 stop (cca. 2,7 x 4,7 metru). Díky válcovým ložiskům je manipulace s oknem hračkou. Když je okno otevřeno, zaplaví dům čerstvý vzduch a hukot oceánu. Obří okno je další z technických pomůcek, jak Predock přenáší dojmy z vnějšku dovnitř. Na protější straně od vstupu do domu leží velký černý žulový monolit, po němž stéká voda. Při pohledu z interiéru se tenký vodní povlak na žulové desce zrakově pojí s hladinou oceánu a horizontem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Translation?
Matthew Park
30.05.07 05:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Antoine Predock