Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Lékárna U svaté Kunhuty

Autor: Architekti DRNH
Adresa: Zábrdovická 3, Zábrdovice, Brno, Česká republika
Web: www.vnbrno.cz
Investor: Vojenská nemocnice Brno
Náklady: 14 300 000 CZK Realizace: 07/2001 - 03/2002
Zastavěná plocha: 254 m² Obestavěný prostor: 1420 m³

Historický vývoj. Kostel sv. Kunhuty z přelomu 12. a 13. století byl součástí dvorce, u kterého byl před rokem 1209 založen konvent premonstrátů. Společně s obnovou konventu v letech 1773-75 byl i kostel barokně přestavěn, od roku 1786 sloužil přepatrován jako skladiště. Při úpravě v roce 1939 byl rozdělen na část východní - adaptována na kapli, a západní - adaptována na márnici, a byl asi znovu přepatrován. Dnes se v areálu (chráněném zápisem v USNKP a jež je součástí ochranného pásma Městské památkové rezervace Brno) nachází vojenská nemocnice - v 70. letech byla kaple naposled v souvislosti s dispozičními změnami nevhodně přestavěna na šatny a skladiště.
Architektonické řešení. Záměrem adaptace byla celková rekonstrukce a rehabilitace kulturní památky a vhodné využití odpovídající prostorovému potenciálu a historické hodnotě objektu.
Koncepce vychází z čitelnosti odlišných stavebních celků: barokní přestavby kostela a nové, tvarově jednoduché modernistní prosklené interiérové vestavby zaměstnaneckého zázemí.
Do středu tohoto prostoru umisťujeme jednoduchý geometrický tvar zaměstnaneckého zázemí - celoskleněný bílý objekt, který svým hladkým a reflexním homogenním povrchem jemně kontrastuje s matnou strukturou vnitřních omítek kaple. Balkon v místě dnešního vstupu do 2. NP připomíná přepatrování.
Narušení kompaktního objemu zářezem s vloženým podélným jednoramenným schodištěm je vyjádřeno i změnou reflexního materiálu z bílého skla na bílý matný a sametově strukturovaný obklad cementovláknitými deskami.
Schodiště a podesta jsou navrženy z hliníkového slzičkového plechu stříbrné barvy. Podlaha v kapli je nově provedena z opukové dlažby s geometrickým spárořezem. Mobiliář je proveden z mořené dubové dýhované laťovky s drobnými doplňkovými prvky z nerezové oceli. Pohledově zvýrazněna je čelní strana výdejního pultu, dýhovaná dřevinou Ovangkol.
Vchod pro zákazníky je situován do západní časti kaple. Oficina navazuje přímo na sklad a je od něj oddělena mobiliářem. Ve skladu se nachází zázemí výdejny, které je situováno do samostatného dvoupodlažního objektu. V přízemí objektu se nachází místnost pro uchovávání léčiv a hygienické zázemí zaměstnanců (WC, sprcha, úklidová komora). V podlaží jsou umístěny šatny zaměstnanců a kancelář pro vedoucího lékárníka. Denní místnost a příjem zboží jsou situovány do prostoru presbytáře v závěru kaple a provozně jsou navzájem odděleny skleněnou posuvnou dělící stěnou o výšce ostatního mobiliáře. Hlavni vstup a výstup zákazníků do výdejny léčiv je z areálové komunikace z průčelí objektu, vstup zaměstnanců spolu se zásobováním z presbytáře. Ostatní vstupy do objektu byly zrušeny.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.04.06
Návštěvnost: 56136 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.