Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ministerstvo zahraničních věcí Spolkové republiky Německo

Autor: Müller Reimann Architekten
Adresa: Werderscher Markt 1, Berlín, Německo | mapa
Web: www.auswaertiges-amt.de
Náklady: 90 000 000 Euro Projekt: 1996
Realizace: 10.1997 - 11.1999 Soutěž: 1995
Užitná plocha: 50800 m²

Novostavba ministerstva zahraničních věcí je rozšířením bývalé Říšské banky z 30.let, kterou v 90. letech zrekonstruoval Prof. Hans Kollhoff s Helgou Timmermann. Princip kompaktní formy založené na modulu 1,35 metru, spočívá v kompozici rozdílných stavebních objemů s otevřenými dvory, které reagují na svoje nejbližší okolí.

Stavby vytváří svými dvory navenek orientovaná městská prostranství. Ty se pak staly součástí struktury městských zahrad a náměstí, které ovlivnily podobu historického středu Berlína. Dům nechce být uzavřeným blokem, ale součástí města. Jeho otevřené dvory jsou orientovány k městu a přivádějí město do domu. Jsou koncipovány jako společné prostory, které dávají každému pracovišti vlastní prostorovou identitu a zvláštní vztah k městu. V těchto prostorách se ukazuje otevřený charakter domu: jsou místem setkávání, místem pro veřejnost. Dvůr se světlíky na Werdesher Markt (překl. tržiště na říčním ostrově) vychází z hlavního vstupu od města, zastřešuje městské prostranství, místo pro návštěvníky, veřejnost a výměnu informací. Městská lodžie na ostrově Sprévy je místem pro uživatele i hosty a zahradou odkud se otevírají výhledy do dálek a historie města. Vstupní dvůr naproti staré budově je druhým příchozím místem. Rozšiřuje meziprostor na náměstí, které oba domy spojuje a přijímá hosty a spolupracovníky.
Knihovna je introvertní místo klidu, otevřená čtenářská krajina, která se odvíjí kolem centrálního shora osvětleného „čtenářského dvora“. Velký, nekrytý, dovnitř obrácený prostor stojí v kontrastu k malým pracovním a čtenářským plochám ležícím umístěným na fasádě a nabízejícím přímý kontakt s městem. Oba prostory, které vytvářejí hlavní vstupy do ministerstva – dvůr se světlíky u Werdesher Markt a přijímací dvůr mezi starou budovou a novostavbou, jsou propojeny centrální vstupní dvoranou. Vstupní hala a hlavní přístupové jádro spojují všechny společné prostory, směry a vchody. Město, ministerstvo, odlišně tematizované dvory, cesty k jednotlivým částem domu a umělecky ztvárněný průchod do staré části se střetávají na jednom jediném místě. Dům je charakterizován několika málo vybranými materiály a svojí zdrženlivou světlou barevností.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.12.08
Návštěvnost: 49942 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.